Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

„Csak szeretnék nyugodtan lefeküdni, aludni, és reggel nyugodtan felkelni”

2021.07.13
12:59
2021.07.13
16:58
Forrás
Pannon RTV
Továbbra is sok a migráns a szerb-magyar-román hármashatár melletti vajdasági településeken. A helyiek szerint jelenleg is több száz illegális bevándorló van Majdányon és Rábén. A lakosok a megoldást várják, mivel már a házukból is félnek kimozdulni.
Pannon RTV/Huszár Dániel

Nem javul a migránshelyzet Majdányon és Rábén. A hármashatár közeli településeken szinte már csak az illegális bevándorlók járják az utcákat. A legtöbben kedden is Majdány egyetlen boltja előtt gyülekeztek. Céljuk továbbra is az, hogy az Európai Unió területére jussanak. Egy migráns például Irakból Ausztriába tart. Többször megpróbált már átjutni a határon, de nemcsak a magyar, hanem a román rendőrök is visszafordították őket.

„Több mint háromszor próbáltam átjutni, de a rendőrök elfogtak. Voltam több mint 20 napot, de a román rendőrök visszaküldtek. Mindenkit elkaptak ott.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A majdányiak elmondása szerint a faluban a legtöbb ház üres, először ezeket veszik célba a migránsok, de a lakott épületekbe is betörtek már. Többen arab feliratú papírt is ragasztottak a házukra, amivel figyelmeztetni szeretnék az illegális bevándorlókat, hogy ne jöjjenek be, de ez nem tartja vissza őket. A házakat pedig legtöbbször megrongálva hagyják el.

Dóró Gizella: „Rengetegen vannak, nagyon sokan vannak. Minden házban bent vannak, amelyik üres. Mindent lerombolnak. Leszedik és dobálják a cserepeket. Leszedik a léceket. Itt dörömböltek hajnal négy óra felé, úgy belökték a nagy kaput, hogy a támaszvasat is kilökték, kinyílt a kapu. Az ablak alatt kiabáltak, úgy kiabáltak. Ilyeneket csinálnak, kiabálnak, zörögnek az ablakon.”

Benák Oszkár: „Ha nem volna a tüskés kerítés, akkor már rég bent lettek volna. Többszörösen megismétlődött volna ez a helyzet. Pár hónappal ezelőtt a szomszéd faláról beugrottak, 2 óra 10 perckor, fent voltam. Egyik része kiment a kapun, a másik része pedig vissza.”

A folyamatos betörések miatt a falubeliek már félve alszanak el éjjelente, mivel soha nem tudni, mikor tér be hozzájuk egy-egy migráns - panaszolta egy nevét elhallgató helyi lakos.

„Nem tudunk nyugodtan aludni. Amit nagyon szeretnék, hogy nyugodtan lefeküdjek és aludjak, és reggel, hogy nyugodtan felkeljek.”

Majdány és Rábé lakosai már nyugtalanok. A helyiek elmondták, nem merik rövid időre sem elhagyni a házukat, sőt az utcára is félnek kimozdulni, mivel nem tudják, hogy mikor találkozhatnak akár agresszívan viselkedő bevándorlókkal is.

Majdány-Rábé
migráns
bevándorló
Üres ház

Most

17:04, Frissítve: 17:27

Olyan olcsó a tej, hogy a tejtermelők feladják

Míg a kenyér, a hús, a zöldségfélék és a gyümölcs ára nőtt, addig a tej és a tejtermékek ára maradt a régi már huzamosabb ideje. Az üzemanyag és a takarmány pedig folyamatosan drágul - panaszolják a tejtermelők.

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.