Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Csaknem 80 százalékkal drágult a szigetelőanyag az év eleje óta

2021.05.14
15:43
2021.05.14
17:30
Forrás
Pannon RTV
Jelentősen megdrágult a szigetelőanyag Szerbiában. Év eleje óta folyamatosan emelkednek az árak, ennek eredményeként pedig csökkent a kereslet. Hamarosan egyébként állami támogatásra is lehet számítani a házak szigetelése kapcsán.
Pannon RTV/Bognár Róbert

Az év eleje óta jelentős drágulás tapasztalható az építészeti szigetelőanyagok árában. A ragasztóanyagok például 20 százalékkal, a homlokzati hálók 40 százalékkal, a sztiropor pedig akár 80 százalékkal is drágább lett. Ez kihat az eladásokra is, valamint a munkavégzés árára is.

Cigánovity István temerini elárusító: „Újév óta volt egy pár drágulás, nagyjából 40-től 50 százalékig felmentek az árak. Azóta le is esett a kereslet, úgyhogy nagyjából ez a tapasztalat. A mesterek és az egyszerű vevők sem nagyon viszik. Mondhatom, hogy majdhogynem megállt.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A legkelendőbbnek számító, 5 centiméter vastagságú polisztirol hablemez ára például a tavalyi év végén még 170 dinár volt, most pedig 270 dinár. Az emelkedés minden gyártó termékeire vonatkozik. Az okok közé sorolják a kőolaj árának emelkedését, nem csak a szállítás, hanem az előállítás miatt is, ugyanis számos termék alapanyagát képezi.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az építőanyagok árának növekedésével az építkezések költségei is emelkednek.

Vera Gluković temerini kivitelező: „Ez kihat nagyon a munkavégzés ütemére is. Mindent jóval előbbre le kell beszélni, be kell fizetni ahhoz, hogy tiszteletben legyenek tartva a határidők, hogy időben le legyen szállítva az anyag, és ez kihat az építkezés árára is, és minden másra, ami az építkezéssel jár.”

A drágulás várhatóan kihat majd az ingatlanárakra is. Az árak fél éve folyamatosan emelkednek, nem csak a szigetelő, hanem általában minden építőanyag esetében – mondta a kivitelező.

„A vas is 60 százalékkal drágult, a blokkok, tehát a téglatermékek. Abszolút senki sem tudja garantálni az árat hét napnál tovább. Tehát csaknem havi szinten emelkedik minden nyersanyag ára.”

Az energetikai minisztérium egyébként pályázatot ír majd ki épületek szigetelésére. A tervek szerint a költségek felét az állam és a helyi önkormányzat állja, míg a másik felét a tulajdonos. Az első szerződések megkötése őszre várható, addig pedig tovább módosulhatnak az árak.

szigetelés
szigetelőanyag
ragasztó
háló
építkezés
drágulás

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:13

A V4-ek támogatják a Nyitott Balkán ötletét

Támogatják a visegrádi országok a nyugat-balkáni államok kezdeményezését, a Nyitott Balkán nevű ötletet, amely a Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia közötti határok eltörlését hivatott szolgálni 2023-tól.
19:19, Frissítve: 19:56

Átlagos búzahozam, alacsony felvásárlási ár

Elégedettek az észak-bácskai gazdák az idei búzahozammal, ugyanakkor a felvásárlási árral kapcsolatban vannak fenntartásaik. Az idei évben számos időjárási hatás befolyásolta a búzatermést, valamint a minőséget is - mesélik.

Népszerű