Ugrás a tartalomra

Családi napot tartottak az újvidéki mezőgazdasági vásáron

2023.05.24
15:45
2023.05.24
18:42
Forrás
Pannon RTV
Szakmai előadások is elhangzottak a gyümölcstermesztés helyzetéről és az ágazatban elért innovációkról.

Egy jegy áráért az egész család megtekinthette a térség egyik legjelentősebb agrárszemléjét. A vásáron nagy volt a tömeg. A mezőgépekre és árura árkedvezményt kínáltak a kiállítók. A családosok inkább csak nézelődtek, a gazdák pedig az akciók után érdeklődtek.

Koncz Filip, Pacsér: „- Eddig mit láttál, mi tetszett a legjobban?
- Nekem itt ez a kombájn tetszik a legjobban.
- Miért tetszik ez a kombájn?
- Nagyon nagy amúgy, a színe is nagyon jó hozzá, meg elég hosszú.
- És mi érdekeset láttál még a kiállításon?
- Láttam traktorokat, szántókat, azokat is.”

A családi nap mellett szakmai tanácskozásokat is tartottak a gyümölcstermesztésről. 2002-ben Szerbia 600 ezer tonna gyümölcsöt szállított külföldre, ez mára már 1 millió 450 ezer tonnára nőtte ki magát. A bogyós gyümölcsök iránt egyre nagyobb az érdeklődés a külföldi piacon.

Zoran Keserović, tanár, Mezőgazdasági Kar, Újvidéki Egyetem: „A 10 legfontosabb mezőgazdasági export élelmiszertermék között 3 gyümölcsféle van, a málna, az alma és a meggy, valamint 2021-ben a szeder is ott volt. Tanúi lehettünk annak, hogy a közelmúltban igen nagymértékben nőtt az áfonya kereslete is és ezek alapján minden bizonnyal megtalálható lesz az első 10 exportált mezőgazdasági élelmiszertermék között.”

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke is ellátogatott a kiállításra, a vásár vezérigazgatója, Slobodan Cvetković társaságában.

Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár igazgatója: „Én személy szerint szeretném megköszönni neki azt a támogatást, amit az elmúlt évek során kaptunk, amióta igazgató vagyok, vagyis kilencedik éve, és ahogy kollégáimtól is hallottam, hogy az elnök úr bármilyen posztot is töltött be, akár mint a tartományi kormány gazdasági titkára, vagy mint a tartományi képviselőház elnöke, mindig barátja volt az újvidéki vásárnak.”

Pásztor István a többi között a tartományi mezőgazdasági titkárság, valamint a Vajdasági Gazdasági Kamara standjánál is megállt. Emellett a Prosperitati Alapítvány segítségével bemutatkozó termelőket és a magyarországi kiállítókat is meglátogatta.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Azt gondolom, hogy az újvidéki Mezőgazdasági Vásár már nagyon régen kinőtte a vajdasági kereteket. Vajdaság számára azért fontos, mert ahogy azt már többször mondtam, egy branddé nőtte ki magát, egy olyan vonzerővé, amelyik európai szinten is jegyzett.”

A csütörtöki nap az állattenyésztésről fog szólni. Délután a vásári nyereményjáték öt szerencsés nyertesét is kisorsolják majd. 
 

Mezőgazdasági Kiállítás
Újvidék
Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás

Most

17:48, Frissítve: 18:01

Magyar szempontból fontos brazil siker a csehek ellen

A brazil együttes - a magyar válogatott szempontjából kedvezően - 30-27-re legyőzte a cseh csapatot a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában.
15:41, Frissítve: 17:15

Felszabadítják az országot

December 17-én szabadítsuk fel Belgrádot, Vajdaságot, Kragujevacot, Kruševacot és Kraljevot, ezt követően tavasszal pedig Újvidéket! Erre szólította fel a választókat szombat este a tartományi székvárosban tartott kampánygyűlésén Marinika Tepić.
13:49, Frissítve: 16:36

Még biztosabb lehet a gázellátás

Üzembe helyezték a szerb–bolgár gázösszekötő rendszert a Niš melletti Trupale falunál. Ezzel újabb alternatív földgázellátási útvonalat kapott az ország. A vezeték kiépítésének összértéke 94 millió euró volt.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.