Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A császármetszés életet ment, sokszor nem is egyet

2021.04.28
20:37
Forrás
Pannon RTV
Az április a császármetszéssel kapcsolatos informálódás, közbeszéd hónapja.

Ez nemcsak arról szól, hogy felhívjuk a figyelmet a magas császárarányokra, hanem arról is, hogy rávilágítsunk többek között arra, miért érdemel kiemelt figyelmet minden császárral szült anya. Valahogy úgy van, hogy nem nagyon beszélünk a „császárról”, pedig ez mindenekelőtt lehetőség arra, hogy megmentsék a baba és az anya életét.

Pannon RTV

Tündérien bájos gyermekszobájukban kialakított saját kis birodalmukban játszanak az adai Koós család gyermekei. Milena és Marina már kiforrott véleménnyel rendelkeznek 7 és 4 évesen. Édesanyjuk Szilvia császármetszéssel hozta őket világra. A császármetszést életmentő beavatkozásként kezdték el alkalmazni évszázadokkal ezelőtt. Abban az esetben alkalmazták, ha a baba vagy az édesanya élete veszélyben forgott. Szilviánál már állapotossága idején kiderült, ő bizony császárral fog szülni: „A korom miatt is – 38 éves voltam amikor szültem az első kislányt – és egészségügyi okok miatt már az első pillanattól kezdve tudtam, hogy császárral fogok szülni, így is készítettem magam lelkileg. Nem is volt végül nehéz, mert a doktornőmmel is gyerekkorom óta ismerjük egymást, megbíztam benne és nem féltem magától az egész császármetszéstől.”

Pannon RTV

A császármetszéssel kapcsolatban a mai napig rengeteg tévhit kering, a műtét megelőzési lehetőségeiről, menetéről és következményeiről, a beavatkozás utáni regeneráció lépéseiről alig hall érdemi információkat egy átlag kismama. Április a császármetszéssel kapcsolatos információszerzés hónapja, mely remek lehetőséget kínál arra, hogy minél több helyen és módon terjedjenek a hiteles információk a császármetszésről, annak minden aspektusáról.

Pannon RTV

Dr. Balog András, szülész-nőgyógyász szerint leginkább a szülést vezető orvos az, aki eldönti, hogy mikor nem vezetheti tovább a szülést természetes úton, hanem át kell alakítani császármetszéssé. Vannak olyan állapotok, akár az anya, akár a magzat részéről amikor már úgynevezett tervezett császármetszést kell végrehajtani, mert olyan okok vannak, ami miatt a természetes szülés nem kivitelezhető, ezek az abszolút indikációk. Elsősorban a szűk medence, azonkívül a méretaránytalanságok, azonkívül lehetnek az anyának olyan betegségei, amikor természetes úton nem szülhet.

Pannon RTV

Legyen a császármetszés tervezett vagy sürgősségi, a legtöbb kismama a szeparációtól fél, pedig egyre több kórházban gyakorlat, hogy a szülés műtéti befejezését követően a babát egy időre szakítják el az anyától. A kismama attól is tarthat, hogy később indul meg a tejelválasztás és szoptatási nehézségei lesznek. Nagy szerep jut ilyenkor egy szülésznőnek.

Pannon RTV

„Legtöbb esetben úgy jönnek az anyukák ide, hogy természetes szülés lesz, viszont előfordulhat komplikációként a császár is, a császáros szülés is. Ilyen esetben felkészítjük, amennyire az időnk megengedi, minél gyorsabban, érthetőbben elmagyarázzuk gyorsan a folyamatot az anyukáknak, hogy mire számítsanak, hogy fizikailag is és pszichikailag is rákészüljenek a szülésre” - mondta Lazić Zsófia, szülésznő.

Pannon RTV

Legyen az természetes úton történő szülés vagy császármetszés, egy édesanya számára az, hogy világra hozza gyermekét minden fájdalmat feledtet. A szülés és a születés is az élet legnagyobb csodája. Megrendítő és felejthetetlen kaland. Ne féljünk megélni!

császár
császármetszés
szülészet
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:24, Frissítve: 17:02

Emelkedtek a koronavírus-számok

Növekszik a koronavírus miatt kórházban kezeltek száma Szerbiában, ahogyan a napi esetszám is egyre több - derül ki a friss adatokból. Antalfalván egyelőre kielégítő a járványügyi helyzet, de az oltakozási kedv alacsony.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.