Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Csendes, meghitt hálaadás Újvidéken is

2022.01.07
15:17
2022.01.07
16:58
Forrás
Pannon RTV
Az újvidéki templomokban is tömeges volt a részvétel a szentmiséken. A karácsonyi liturgia alkalmával a papság és a hívek hálát adtak Istennek mindenért, amit értük tett.

Az ünneplés már január 6-án, a böjt utolsó napjának reggelén elkezdődött. Az előző esti hangosabb ünnepet egy csendesebb, meghittebb hálaadás követte. A legkisebbek az ajándékoknak és édességeknek örülnek a legjobban, ameddig a felnőtt hívek a nagy napra készülődnek.

Ana Šarenac: „Mi is készítettünk karácsonyi kalácsokat, és én egész nap ettem azokat.”

Miloš Šarenac: „Előző este egy kicsit ünnepélyesebb, böjti vacsora volt, ma pedig karácsony első napja van, amit a család, a szeretteink körében ünneplünk. Különfélék a szokások, de általában a házat behintik szalmával, hogy emlékeztessen minket a barlangra, amelyben az Úr született.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A karácsonyi liturgia alkalmával a papság és a hívek hálát adnak Istennek mindenért, amit értük tett. A keresztény tanok szerint Jézus születése által Isten közelebb került az emberekhez.

Velimir Vrućinić, pap, Szent Cirill és Metód Templom, Újvidék: „A történelem folyamán minden ország, minden nép, minden közösség, minden család és minden ember a maga sajátos módján vallja meg, hirdeti és ünnepli az Urat. Így a mi egyházunk is valószínűleg a történelem folyamán fejlesztette az énekek és himnuszok gazdagságát. Az egész tegnapi nap folyamán voltak istentiszteletek, erre az eseményre készülődve.”

Szerbiához hasonlóan világszerte több millió ortodox ünnepli a karácsonyt január 7-én.

karácsony
ortodox
pravoszláv
Újvidék
szentmise

Most

08:21, Frissítve: 08:33

Az eső vízesésként zúdult Dél-Koreára

Legalább heten meghaltak, hatan eltűntek az özönvízszerű eső okozta áradásban a dél-koreai főváros régiójában hétfőn. Szöul jómódú Gangnam negyedének utcái folyókká változtak, a járművek elmerültek, a víz elárasztotta a tömegközlekedési eszközöket.
17:45, Frissítve: 19:51

Toborozták a számlálóbiztosokat

Több mint 40 ezren töltötték ki a számlálóbiztosi munkával kapcsolatos elektronikus jelentkezési űrlapot – jelentette be a Köztársasági Statisztikai Intézet.

Népszerű