Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Csodasarokkal gazdagodtak vajdasági iskolák és óvodák

2023.05.30
17:56
2023.05.30
19:52
Forrás
Pannon RTV
A 100 ezer forint értékű ajándékcsomagokat ma délután adta át Szilágyi Péter, magyar nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Fremond Árpád, az MNT elnöke a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola felújított óvodaépületében.

37 vajdasági oktatási intézmény összesen 41 csodasarokkal gazdagodott a magyar nemzetpolitikai államtitkárság Miénk a város! elnevezésű online játékának köszönhetően.

A csantavéri iskola már korábban is részesült nyereményben, idén az iskolából 12 gyerek vett részt a versenyen. Nekik köszönhetően két darab könyveket, illetve társasjátékot tartalmazó csodasarokkal gazdagodott a tanintézmény.

Szabó Gábor, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola igazgatója: „Látjuk, tapasztaljuk, hogy mekkora segítséget nyújtanak ezek a fejlesztő játékok a mindennapi oktató-nevelői munkában úgy a gyermekeknek, mint a pedagógusoknak, úgyhogy ez egy valódi öröm a gyerekek számára.”

Az idei játékban a Kárpát-medence szintjén közel 1500 versenyző vett részt, akik a játék ideje alatt megközelítőleg 20 000 megoldást küldtek be. Vajdaságból is több gyermek nyert, így mások mellett Kispiacról, Szabadkáról, Csantavérről és Bezdánból is sikeresek voltak a versenyben.

Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke: „Ebben az évben 37 intézménybe kerül 41 darab egyenként 100 ezer forint értékű csodasarok. Örülünk annak is, hogy 13 önkormányzat területén lesz majd olyan intézmény, iskola vagy óvoda, ahová a gyermekek, a szülők és a családok játékának köszönhetően ezek a csodasarkok el tudnak jutni.”

Az elmúlt 13 évben a magyar politika a nemzetben gondolkodik, így Magyarország számára kiemelten fontos az, hogy támogassa a külhoni magyar ajkú diákokat - emelte ki az eseményen Szilágyi Péter, magyar nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

„Az elmúlt 13 évben rengeteg intézményfejlesztés valósult meg a Kárpát-medencében, itt a Vajdaságban is, itt Észak-Bácskában, itt Csantavéren is egy olyan intézményben vagyunk, ami az elmúlt időszak támogatáspolitikájának köszönhetően épült fel. Én azt gondolom, hogy jó befektetés az, ha a Kárpát-medencei magyar fiatalokba fektetjük az erőforrásainkat, hiszen így tudjuk azt biztosítani, hogy legyen magyar jövő a Kárpát-medencében, és ezért mindent meg kell tenni.”

Szilágyi Péter hozzátette: a nagy népszerűségnek örvendő már 10 éves múlttal rendelkező játék a jövőben is folytatódik majd.

MNT
Csodasarok
Csantavér
Fremond Árpád
Szilágyi Péter

Most

15:50, Frissítve: 17:53

102-en vették át kollégiumi kulcsaikat

Összesen 102 elsőéves hallgató írta alá a beköltözési szerződést az Újvidéki Európa Kollégiumban. Ünnepi műsor is volt. Fremond Árpád az MNT elnöke az itthoni ösztöndíjlehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.