Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Csődbe viszi a koronavírus-járvány a vidámparkosokat

2020.08.17
12:13
2020.08.17
17:21
Forrás
Pannon RTV
Mivel nincsenek fesztiválok, vásárok, búcsúk, nincs hol felállítani a körhintákat, játékosstandokat. Az eddig városról városra járó árusok most a járvány végét és az új idényt várják.

Hömpölygött a tömeg a palicsi tóparton az előző években majáliskor. Az emberek pljeskaciváért és kürtős kalácsért sorakoztak, a vidámpark körhintáit gyerekek foglalták el.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Idén azonban ebből semmi sem volt. Nem csak a május elsejei sokadalom maradt el idén, hanem szinte minden tömeges rendezvény. Vásárok, falunapok, templombúcsúk sem voltak. Ez nem csak a szórakozni vágyókat szomorította el, hanem elsősorban azokat, akik ebből élnek: a vidámparki attrakciók üzemeltetőit, az árusokat, ételes és italos bódék tulajdonosait.

Nenad Josić šabaci vidámpark-tulajdonos: „A munkánk rendhagyó, a szezon számunkra három-négy hónapon át tart, ez alatt az idő alatt kell összegyűjtenünk az egész évre valót.”

Pannon RTV

Az erre a szektorra vonatkozó járványügyi szabályozást nem tisztázza pontosan az állam. Inkább az önkormányzatok döntenek arról, beengednek-e a területekre egy általában tömegeket vonzó vidámparkot, ezzel kockáztatva a helyiek egészségét. Az üzemeltetők szerint azonban egy vidámpark kisebb járványügyi kockázattal jár, mint sok más, jelenleg engedélyezett szituáció.

Živadin Milićević šabaci vidámpark-tulajdonos: „Helyezhetjük egymástól távolabbra a hintáinkat, és ülésenként 2-3 gyerek helyett engedhetünk csak egyet. Vagy hagyhatunk közöttük üres üléseket, mint ahogyan a tantermekben is tervezik. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy azok az emberek, akik ebből élnek, bevételhez jussanak, és ne pénz nélkül várják a telet.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Helyenként felbukkantak idén is vidámparkok az országban, persze jóval kisebbek a szokásosnál. Ezek azonban messze nem mozgatnak meg olyan nagy tömegeket, mint rendesen. Ennek oka minden bizonnyal az, hogy az emberek vigyáznak magukra, és nem keresik a felesleges kockázatot.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Hogy mi lesz azokkal, akik ebből az ágazatból élnek, nem tudni. Egyelőre nem jöttek hírek arról, hogy az állam bármilyen támogatással segítené őket. Az egyébként is gyakran régi, megviselt, rozsdás és csikorgó körhintáknak így nincs más lehetőségük, mint várni a felújításra és az újbóli megnyitásra is.

vidámpark
koronavírus
járvány
bevételkiesés

Most

12:14, Frissítve: 13:28

Újabb támadás történt Jeruzsálemben

Legkevesebb két személy megsérült az óváros közelében történt merényletben, csupán néhány órával azután, hogy egy zsinagógában heten vesztették életüket egy fegyveres támadásban.
11:51, Frissítve: 12:53

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.
11:31, Frissítve: 11:44

Egyre súlyosabb a helyzet Ukrajnában

Elérték céljukat az ukrán hadiipari és energetikai létesítmények ellen intézett rakétacsapások, az orosz erők pedig előrenyomultak az elmúlt nap folyamán Donyeck térségében és Zaporizzsja irányában - állítja az orosz fél.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.