Ugrás a tartalomra

Csökken az aktív koronavírus-fertőzöttek száma Észak-Bácskában

2022.09.14
11:59
2022.09.14
16:05
Forrás
Pannon RTV
A legutóbbi, tegnapi összesítés szerint egy nap alatt Szabadkán 41, Topolyán 2, Kishegyes területén pedig 4 új fertőzöttet azonosítottak. A szabadkai Covid-rendelőben naponta átlagosan 100-150 vizsgálatot végeznek el.

Oltóanyagból van elegendő, de egy nap alatt alig 20-an veszik fel a vakcinát, zömmel a harmadik vagy a negyedik dózist.

Szeptember elejétől csökkenőben van az újonnan beazonosított fertőzöttek száma - mondta Dr. Nenad Marčeta, a Szabadkai Egészségház Covid-rendelőjének általános orvosa.

„Százalékarányban ez továbbra is sok, a teszteltek ötven százaléka pozitív, de csökkent azok száma, akik első vizsgálatra jönnek. Ezzel arányosan nő azok száma, akik ellenőrző vizsgálatra érkeznek. Tehát jelenleg stabil a helyzet.”

Ez azt jelenti, hogy nagyjából 20-30 vizsgálattal kevesebb van naponta, mint amennyi augusztusban volt. A tél közeledtével azonban várhatóan ismét nőhet majd a betegek száma - tette hozzá az orvos.

Szabadkán jelenleg a Sinopharm és Pfizer oltóanyagát lehet felvenni a Szabadkai Egészségház igazgatósági épületében, a hetes számú rendelőben, munkanapokon 7-től 14 óráig. Az oltakozás iránt most csekély az érdeklődés - mondta Ivanka Beoković, a Szabadkai Egészségház igazgatója.

„Naponta 10-20 embernek adjuk be a vakcinát. Ezek főleg harmadik vagy negyedik oltások. A negyedik adagért eddig 1600 polgár jelentkezett, ennyit adtunk be negyedik oltásként. Valaki tehát a harmadik, valaki a negyedik dózist veszi fel, ezek a leggyakoribb igények. Olyanok oltakoznak, akiknek ez az utazás miatt szükséges, illetve azok, akik bíznak a vakcinában.”

Szabadkán az átoltottsági arány nagyjából ötven százalékos. Jelenleg a szabadkai idősotthonokban végzik a szervezett vakcinnációt, ez mintegy 300 embert érint. Ezek legnagyobb része is harmadik, illetve negyedik dózis.

koronavírus
koronavírus-járvány
Nenad Marčeta
Ivana Beoković

Most

Népszerű