Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Csökkenő gépjárműbejegyzési költségek, környezetvédelmi aggályok

2021.11.25
21:00
Forrás
Pannon RTV
Jelentősen csökkennek a magasabb hengerűrtartalmú, használt gépjárművek bejegyzési költségei Szerbiában. A pénzügyminisztérium javaslata szerint azok kapják a legnagyobb kedvezményt, akiknek 10 és 20 év közötti, 2000 köbcenti feletti autójuk van.

Ez az átlagember számára könnyítést jelent ugyan, de több szakember attól tart, hogy a rendelet elősegíti majd, hogy a környezetet jelentős mértékben szennyező használt autókat hozzanak be Szerbiába az Európai Unióból.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A szabadkai autópiacon jelenleg nem sok olyan járművet árulnak, amelynek magas a hengerűrtartalma. Sokan azonban attól tartanak, hogy ha az új törvény életbe lép, elárasztják a piacot a környezetszennyező gépjárművek.

Pfeiffer István a kisebb autókat veszi szemügyre a szabadkai autópiacon. Azt mondja, nem kifizetődő nagy teljesítményű járművet fenntartani. Véleménye szerint a bejegyzés is irreálisan drága jelenleg Szerbiában.

„Ezek a kocsik, ha 20-25 évesek, akkor a bejegyzés ára sokkal nagyobb, mint az értéke a kocsinak. Több mint valószínű ezért reagált az állam, mert ez így nem mehet tovább. Le kell csökkenteni a regisztrációt, mert volt 70-80 ezer dinár, meg százon felül is.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A 10 és 20 év közötti, 2000 köbcenti feletti gépjárművel rendelkezők 65 százalékos kedvezményt kapnak. A jelenlegi 35 és 146 ezer dinár közötti összeg helyett 20 és 85 ezer dinár közötti adót fizetnek majd az autójuk bejegyzésekor.

Josip Tot, Szabadka: „Sok nagy autó van raktáron. Nyugatról hozták be őket. Ezeket el kell takarítani. Az államnak meglesz ebből a haszna. Minden el fog menni. De a fenntartást a tulajdonosnak kell fizetni.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A használt autóbehozatal a szakemberek szerint várhatóan nem nő meg jelentősen, mert ezt szigorú szabályok határozzák meg, illetve a kereslet sem lesz akkora irántuk a magas szervizköltségek miatt.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A szakemberek szerint a műszaki vizsgákon is kiszűrik a környezetszennyező járműveket.

Márton Dávid, szerviztulajdonos, Auto Marton Kft., Szabadka: „A műszaki vizsgák kezdenek annyira szigorodni, hogy az új rendszer szerint már fel kell kapcsolni a diagnosztikát is, le kell ellenőrizni a kipufogógáz-emissziót is és lassan zárul a kör, hogy minél jobban környezettudatossá tudjuk tenni az autóinkat. Ha ennek megfelelnek akár a 3-4 ezer köbcentis autók, akkor miért ne lehetne behozni. Ezt ugyanúgy karban kell majd tartani, rendbe kell hozni őket. Aki bírja majd szusszal és benzinkúttal, az miért ne hozza be.”

Az új autók piacán a gyártók egyre gyakrabban hagynak fel a benzin- és dízelüzemű járművek előállításával, és állnak át a hibrid, illetve elektromos autókra.

A Közügyekben az összefoglaló után egy interjút láthatnak Gyivánovity Dániellel a témával kapcsolatban. A VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjét Orosz Ildikó kérdezte.

használt autó
gépjármű
bejegyzés
környezetvédelem

Most

16:03, Frissítve: 17:19

Döntetlent játszott a TSC

A TSC a szerb Szuperliga tizenkilencedik fordulójában döntetlenre mérkőzött a niši Radnički ellen. A topolyai együttesnek a bírói ráadásban sikerült megmentenie az egy pontot, így maradt a táblázat alsó házában.
15:35

Továbbra is kétezernél kevesebb új fertőzött

Továbbra is kétezer alatt van az újonnan regisztrált koronavírusos betegek száma Szerbiában. A friss adatok szerint 1 884 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba a csaknem 16 ezer elvégzett tesztből. Vajdaságban mintegy 10 000 aktív fertőzöttről tudni.

Népszerű