Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Csökkenő oltakozási kedv, növekvő számú beteg a covid-rendelőknél

2022.01.18
15:10
2022.01.18
17:41
Forrás
Pannon RTV
A belgrádi felnőtt lakosok közel 70 százaléka vette fel eddig valamelyik koronavírus elleni vakcina első dózisát.

A városvezetés ugyanakkor a hangsúlyt most a harmadik oltás felvételére való buzdításra helyezi, mivel csak a három beadott dózis biztosítja a leghatékonyabb védekezést a rohamosan terjedő omikron variáns ellen. A harmadik dózissal eddig a fővárosi felnőttek körülbelül 40 százaléka oltakozott.

Pannon RTV/Idei Sándor

December végén a teszteltek mintegy 25 százaléka volt koronavírusos, jelenleg azonban ez az arány már 50 százalék körül van – jelzik az egészségügyi szakemberek. Belgrádban az omikron és a delta variáns is rohamosan terjed. Az oltás mellett döntők azt mondják saját maguk és a hozzátartozóik egészségének megóvása miatt veszik fel a vakcinát.

Kocić Ljubomir, Belgrád: „Az egészségem miatt oltakozom, hogy ne legyek koronavírusos. Biztonságosabban érzed magad, ha felveszed a vakcinát, mint amikor nem.”

Branislav Babić, Belgrád: „Én idősebb ember vagyok. Egy lakásban élek a fiammal, a menyemmel és a 3 éves unokáimmal. A gyerekek felvették a vakcinát és azt mondták nagyapa, most mi lesz? Természetesen nem szeretném veszélyeztetni az unokám. Gondolkodás nélkül ráálltam, hogy beoltassam magam. Megvolt az első és a második vakcina, most pedig felvettem a harmadikat is.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A válságstáb döntése alapján a harmadik oltást már három hónappal a második vakcina felvétele után lehet igényelni. Szerbia legnagyobb oltóhelyén a Pfizer oltóanyagát kérik a legtöbben. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy drasztikusan csökkent az oltakozók száma.

Pannon RTV/Idei Sándor

Míg korábban napi szinten ezernél is több vakcinát adtak be a Belgrádi Vásár területén lévő oltóhelyen, jelenleg ez a szám mindössze 150 és 300 között mozog. Dr. Milena Turubatović, a Belgrádi Vásár területén lévő oltóhely koordinátora arra buzdít mindenkit, hogy oltakozzanak a harmadik dózissal: „A két oltás ad egy bizonyos szintű védelmet, a harmadik, úgynevezett booster dózis pedig fenntartja azt bizonyos védelmet. Egyszerűen mondva a lehető legmagasabb fokra emeli a védettséget. Ezért is ajánlott, hogy azok, akik jóval korábban megkapták a két dózist, jöjjenek és vegyék fel a harmadikat is.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A koronavírus-fertőzésre utaló tünetekkel jelentkezők száma folyamatosan növekszik a szerb fővárosban. Ha a jelenlegi covid-rendelők nem fogják elbírni a terhelést a Belgrádi Vásár területén is nyitni fognak egy covid-ambulanciát – jelezte a városvezetés.

Belgrádi Vásár
belgrádi vásárcsarnok
koronavírus-járvány
oltás
koronavírus elleni védőoltás
COVID-19
Covid-19 rendelő
covid-fertőzött
Covid-gyanús
járványhelyzet

Most

18:18, Frissítve: 18:28

Spanyol Nagydíj - Leclerc a pole pozícióban

A világbajnoki pontversenyt vezető Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd meg az első rajtkockából.

Népszerű