Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dóró Alen

Csoportosan próbáltak meg áttörni a kerítésen illegális bevándorlók Röszkénél

2020-01-28
08:03
2020-01-29
09:52
Forrás
Pannon RTV
Két nagy csoportban próbáltak meg hajnalban áttörni migránsok a röszkei közúti határátkelőnél Magyarországra. A szolgálatban lévő fegyveres biztonsági őr több figyelmeztető lövést adott le.

A helyszínen stábunk is kint járt, Horgoson pedig azzal a migránscsoporttal is találkozott, akik résztvevői voltak a hajnali támadásnak, amelyről egyébként ők maguk videófelvételt is készítettek mobiltelefonjukkal.

Hajnali fél 6 környékén történt az az incidens, amikor a migránsok egy nagyobb csoportja áttört Magyarországra. Ledöntöttek egy vasrudat, illetve a drótkerítést lenyomva a betonelem fölött ugráltak át Magyarországra. Hogy ez konkrétan hány bevándorlónak sikerült, arról nincs pontos információnk.

Akik napközben ezt a határátkelőt szerették volna használni, nem sikerült nekik, ugyanis Horgos-Röszke közúti átkelő, vagyis a Horgos 2 egész nap zárva tart.

Stábunk meg is találta Horgos központjában azokat a migránsokat, akik hajnalban megrohamozták a magyar határkerítést. Az illegális bevándorlók egyike mobiltelefonján azt is megmutatta, hogyan nézett ki a hajnali támadás.

A felvételeken jól látszik, hogy mekkora migránscsoport gyűlt össze, akik a határ túloldalán álló magyar rendőröknek egyebek mellett azt kiabálták, tovább akarnak menni Németországba.

„Mi egyiptomiak vagyunk, mindegyikünk. A magyar rendőrség ma elkapott minket.” - mondta a csoport egyik tagja. Társa megerősítette kijelentését: „Mi Egyiptomból jöttünk. Magyarországra akarunk menni, majd pedig Ausztriába és Németországba. A rendőrség azonban nagy gondot jelent, a magyar hatóságok elkapnak és visszaküldenek Szerbiába.”

A migránsok azt is elárulták, hogy Bosznia-Hercegovinából érkeztek Horgosra. Ennek oka az volt, hogy Horvátországon keresztül sem tudtak továbbjutni Németország felé. A bevándorlók hozzátették, továbbra sem adják fel, céljuk mihamarabb az Európai Unió területére jutni.

A magyar hatóságok egyébként már napközben elkezdték megerősíteni a Horgos-Röszke közúti átkelő közvetlen közelében lévő határkerítést.

illegális bevándorló
Röszke
kerítés
határ
közúti átkelő

Most

17:51

Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt

Orbán Viktor magyar miniszterelnök telefonon beszélt Donald Trumppal, az Egyesült Államok elnökével - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Népszerű