Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Geoff Pugh

Csúcson az új fertőzésszámok Európában

2021.12.29
22:10
2021.12.29
22:23
Forrás
Euronews, MTI
A brit intenzív osztályokra kerülő páciensek 90 százaléka nem vette fel a harmadik oltást harmadik, vagyis hatáserősítő adagját - mondta Boris Johnson kormányfő.

Franciaországban, Dániában és Portugáliában napi rekordot döntött az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Franciaországban 208 ezer új esetet jegyeztek egy nap alatt, ami országos és egyben európai rekord is. Görögország már csütörtöktől bevezeti a januárra tervezett szigorításokat. A bároknak, az éjszakai kluboknak és az éttermeknek éjfélkor be kell zárniuk, ez alól csak a szilveszter lesz kivétel.

A koronavírus okozta betegség miatt intenzív osztályokra kerülő páciensek 90 százaléka nem adatta be magának az oltás harmadik, vagyis hatáserősítő adagját - mondta szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök. Az egészségügyi minisztérium legutóbbi adatai szerint az Egyesült Királyság egészében a felnőtt lakosság 56,9 százaléka részesült már három oltási adagban. Johnson kiemelte: a vizsgálati adatok alapján az oltatlanok összességében nyolcszor akkora eséllyel kerülnek kórházba koronavírus-fertőződés esetén, mint azok, akik megkapták az oltást. A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy az omikron vírusvariáns egyértelműen enyhébb tüneteket okoz, mint a korábban dominánssá vált delta vírusváltozat, és így fenntarthatók a jelenlegi járványellenes szabályozások.

Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a delta és az omikron most már ikerfenygetést jelent. A WHO kampányt folytat azért, hogy 2022 közepére minden ország elérje a 70%-os átoltottságot, ami a világjárvány akut szakaszának végét jelenthetné.

koronavírus
fertőzés
járvány

Most

Népszerű