Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Csúcspontjához közelít a parlagfű virágzása

2018-08-07
13:56
2018-08-07
23:48
Forrás
Pannon RTV
A száraz meleg időjárásnak köszönhetően csúcspontjához közelít a parlagfű virágzása.

A gyomnövény pollenjére érzékenyeknél kellemetlen allergiás tüneteket okoz, mint az orrfolyás, viszketés, tüsszögés, szemégés és könnyezés. Ha nem kezelik a parlagfű allergiát, súlyosabb szövődményei is lehetnek.

Ez az a gyomnövény, amely sokak életét megkeseríti. Július közepétől novemberig virágzik a parlagfű. Az elhanyagolt területeken akár derékmagasságig is megnőhet.

A ludasi Ajándi Ferenc már húsz éve szenved parlagfű allergiában: „Mikor virágozni kezd, akkor nem olyan veszélyes, amíg nincsen pollen benne, tehát virágpor. Hanem mikor elkezd nyílni a millió virág, ilyen nagyobb táblákon el van hanyagolva, akkor nincs mentség, előkerül a könnyezés, a tüsszögés, ha elhanyagolja az ember, akkor elkezd fulladni.”

A szabadkai Szakáll Laura mindennapjait is megkeseríti a parlagfű:
„- Fejfájást okoz, folyamatos tüsszögést, illetve néha a szemem is könnyezik, ami néha kellemetlen tud lenni.
- Tudod-e enyhíteni a tüneteket?
- Gyógyszerekkel elméletileg lehet, de igazából ezt nem annyira szeretem, próbálom elkerülni, amíg csak lehetséges, de ha nagyon intenzívek, akkor kénytelen vagyok.”

A parlagfű virágzásának idején egyre többen keresik fel az orvosi rendelőket.

Dr. Peity Brigitta, általános orvos, Szabadka: „Nálunk nem nagyon fektetnek hangsúlyt a parlagfű irtására, mert az lenne a legjobb, tulajdonképpen a megelőzés, hogyha nem lenne parlagfű. A tüneteit enyhíthetjük gyógyszerekkel, vannak tabletták, ezek az antihisztaminikumok, lehet injekciókkal is, de a komolyabb szövődménye lehet az allergián alapuló asztma, ami már erősebb fulladással jár.”

Szerbiában is büntetik azokat, akik nem tartják karban földterületeiket. Azok a magánszemélyek, akik nem irtják ki a parlagfüvet, akár több tízezer dináros bírságra is számíthatnak.

parlagfű
allergia

Most

Népszerű

kokain por

Kokainfogás Röszkén

Százmillió forint értékű kokainfogás volt a röszkei határátkelőn – tájékoztat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Pöcegödörbe dobta kisbabáját

Megölte újszülött gyermekét egy 25 éves nő az Apatin melletti Szondon. Sajtóinformációk szerint az anya a csecsemőt az udvarban található szennyvízgödörbe dobta.