Ugrás a tartalomra
Panno RTV/Rácz László

A csúrogi razzia áldozataira emlékeztek

2022.01.06
15:20
2022.04.30
10:38
Forrás
Pannon RTV
A sajkásvidéki Csúrogon kezdődött a délvidéki razzia, az 1942-es januári hideg napok.

A 80 évvel ezelőtti csúrogi razzia áldozataira emlékeztek ma a Topalov-raktárban. Az egykori vesztőhelyen kialakított múzeumban megtartott közös ima után a megjelentek a Tisza-parti emlékműnél is fejet hajtottak az ártatlan áldozatok emléke előtt.

Pannon RTV/Rácz László

Nyolcvan évvel ezelőtt a sajkásvidéki Csúrogon kezdődött az 1942-es januári hideg napok, azaz a délvidéki razzia. A csúrogi Lazar Kaćanskinak több családtagja is odaveszett akkoriban, a legfiatalabb mindössze 14 éves volt. „Azért kell ide és a múzeumba is eljönniük az embereknek, hogy a gyerekek megtanulják, mi történt 1942 januárjában, és mi történt 1944 októberében, és hogy véget érjen a nemzeti gyűlölet. Néhány gonosztevő miatt, akik végrehajtották a razziát, nem gyűlölhetünk és nem hibáztathatunk egy egész nemzetet.”

Pannon RTV/Rácz László

Az 1942 januárjában életüket vesztett szerb, zsidó és roma áldozatokra kivégzésük egyik helyszínén, a csúrogi Topalov-raktárban közös imával emlékeztek a megjelentek. Uroš Radanović, polgármester, Zsablya: „Ahogy azt most is látni lehetett a papság imádságában, nem beszélünk a bűnelkövetőkről, mi csak az áldozatokra emlékezünk. Úgy véljük, hogy a megbocsátás ereje elhozza a szebb jövőt, mert ezen a vidéken közösségben kell élnünk, együtt kell építenünk és fejlesztenünk az életünket, a kapcsolatainkat, és jó szomszédok és barátok kell, hogy legyünk.”

A Topalov-raktár a magyar kormány támogatásának köszönhetően már múzeum. A megemlékezéseken minden évben részt vesznek a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács képviselői is. Hajnal Jenő, az MNT elnöke szerint ez a megemlékezés és a kegyeletadás a szerbek és magyarok közös ügye. „Ezért fontos, hogy itt legyünk, hogy emlékezzünk, hogy szerbek, magyarok, romák, zsidók most, a 21. század második évtizedében a megbékélés jegyében, a közös megemlékezéssel arra is emlékeztessünk, hogy a legkegyetlenebb, legdurvább időszakok után is az ember csak azt választhatja, hogy megbékélésben, közösen építsen közös jövőt.”

A megemlékezés a másik csúrogi vesztőhely közelében ért véget a Tisza-parti emlékmű megkoszorúzásával.

Csúrog
razzia
megemlékezés
Hajnal Jenő
MNT

Most

14:46

A mozi dallamai Szabadkán

Megtartotta év végi koncertjét a Pro Musica Kamarakórus női kara Szabadkán. A mozi dallamai című esten olyan ismert filmdalokból válogattak betétdalokat, mint a Muzsika hangja, az Apáca show vagy a Csinibaba.

Népszerű

Holtrészeg sofőrt kaptak el Magyarkanizsán

A magyarkanizsai Néphősök utcában állították meg a rendőrök szombaton azt a sofőrt, akiről hamarosan kiderült, szó szerint holtrészegen, 3,85 ezrelékes véralkoholszinttel vezette járművét.