Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

A Cvijan család évek óta nehéz körülmények között él

2019-01-13
15:52
2019-01-13
16:40
Forrás
Pannon RTV
Tűzifa, ruházat, élelem - sokan bele se gondolnak, hogy milyen lehet ezek hiányában élni. Mások azonban nap mint nap ilyen gondokkal küszködnek, és sokszor a napi betevőt sem tudják előteremteni.

Az öt gyerekes Cvijan család évek óta nehéz körülmények között próbálja átvészelni a mindennapokat.

A téli időszakban nagy nehézséget jelenthetnek az évszakkal járó plusz költségek. Vannak olyan családok is, ahol nem tudják megoldani, hogy meleg otthont teremtsenek. A cukorbeteg családfő, Cvijan Róbert a dermesztő hidegben azért küzd minden nap, hogy gyerekei ne fázzanak.

Cvijan Róbert: „Szedünk össze fát innen-onnan. A régi bútorokat, amit már nem lehet használni, aminek lejárt az ideje azt szétverjük, feltüzeljük. Ruhákat, amiket már nem használunk, nem tudunk továbbadni senkinek, vagy nem kell, azt is szintén feltüzeljük, és így oldjuk meg a dolgokat.”

A szülők öt gyerekről gondoskodnak, egy albérletben. Négyen még iskolába járnak, de négy hónappal ezelőtt első unokájuk is megszületett. A kicsinek számtalan dologra van szüksége, amelyet a család nehezen tud beszerezni.

Bognár Aranka: „Mi vesszük neki a tápszert, a pelenkát. Néha a nagymama belesegít, amikor van neki. Nehéz. Tényleg nehéz. Picike. Neki kell a legtöbb. A ruhákat kaptuk. Innen a helyi közösségből is hoztam neki ruhákat, a mama is hozott neki, mert ő is jár az ebédért. A babakocsit a gazdaasszonytól kaptuk. Ami van, az van.”

A család a nehéz körülmények között is segítséget nyújt a bajbajutott rokonokon. Aranka féltestvére karácsony óta él velük, ugyanis nemrégiben elvesztette saját házát.

Fehér Erik: „Elég szomorú történet. 2014-ben meghalt édesapám. Azóta alkalmi munkákból éltem Kúlán, amíg volt háza. Utána az állam elvette a sok adósság miatt. Kikerültem az utcára, egyik másik helyen laktam.”

A legnagyobb segítséget a téli időszakban az jelentené a családnak, ha rendes tűzifával tudnának fűteni, illetve egy mosógépre is szükség lenne, ugyanis egyenlőre 9 emberre kell az édesanyának kézzel mosnia. Akik segítséget szeretnének nyújtani, a 064/13-62-376-os telefonszámon megtehetik.

szegénység
Szabadka

Most

17:13, Frissítve: 17:34

Sör + foci - végzetes is lehet...

Horvátországban, egy Knin melletti településen 15 símaszkot viselő férfi rátámadt egy kávézóban a Crvena zvezda-Young Boys labdarúgó BL selejtezőt néző vendégekre.
15:55, Frissítve: 16:07

3, 2, 1, 0! Interetno!!!

Kezdődik az Interetno Fesztivál Szabadkán. A mai 0. napon a Ravnica Tamburazenekar, valamint Novák Péter és az Etnofon koncertezik este fél nyolctól.
13:17, Frissítve: 13:30

Elindult az űrbe Fedor, az orosz humanoid

Fedélzetén a Fedor ember alakú robottal startolt el Bajkonurból csütörtökön a Szojuz MSZ-14-es orosz űrhajó. Várhatóan szombaton csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Népszerű