Ugrás a tartalomra
Pixabay

December 6. van, Szent Miklós püspök emléknapja

2018-12-06
11:35
2018-12-06
20:34
Forrás
Pannon RTV
Ma minden bizonnyal ő a legnépszerűbb, legismertebb szent a világon. Szent Miklós a gyermekek és diákok védőszentje.

A későbbi korokban a népi vallásosság hatására kialakult ajándékosztó püspöksüveges Mikulás előképének és mintájának tartják. A Szent Miklós napi magyar népi hagyományok német hatást tükröznek. Az ajándékosztó „Mikulás” a magyar néphagyomány szerint december 5-e éjjelén – december 6-a hajnalán, Miklós napján meglátogatja és megajándékozza a gyermekeket, ha az elmúlt évben jól viselkedtek. A Mikulásjárás, a Mikulás ünnep szokása, az ablakba kitett kiscsizmákba ajándékot helyező titokzatos Mikulás körülbelül az 1870-es évek végén kezdett elterjedni. A magyar Mikulás elnevezés egyébként a Miklós név szlovák megfelelője.

Szent Miklós

Most

09:00

Tűz ütött ki a londoni állatkertben

Tűz ütött ki a londoni állatkertben - írja több külföldi hírügynökség. Az Egyesült Királyság egyik legnagyobb állatkertjéből evakuálták az embereket, az állatokat biztonságos helyre szállították.
07:40

Megállt a havazás

Több mint 30 órányi havazás után az éjszaka folyamán Szerbia nagyobb részén megállt a hóesés.

Népszerű

Pannon friss hír

Csődöt jelentett a Vojvodinaput vállalat

Csődöt hirdetett ki a nagybecskereki bíróság az útépítéssel foglalkozó Vojvodinaput vállalatban. A csődeljárás idén októberben indult - közölte a végzés indoklásában Ljiljana Popov, csődbíró.
petárda

Pénzbüntetés vár a petárdázókra

50 és 100 ezer dinár közötti büntetést ír elő a márciusban életbe lépett közrendről szóló törvény azok számára, akik petárdával vagy más pirotechnikai eszközzel megzavarják polgártársaik nyugalmát.