Ugrás a tartalomra
Pixabay

December 6. van, Szent Miklós püspök emléknapja

2018-12-06
11:35
2018-12-06
20:34
Forrás
Pannon RTV
Ma minden bizonnyal ő a legnépszerűbb, legismertebb szent a világon. Szent Miklós a gyermekek és diákok védőszentje.

A későbbi korokban a népi vallásosság hatására kialakult ajándékosztó püspöksüveges Mikulás előképének és mintájának tartják. A Szent Miklós napi magyar népi hagyományok német hatást tükröznek. Az ajándékosztó „Mikulás” a magyar néphagyomány szerint december 5-e éjjelén – december 6-a hajnalán, Miklós napján meglátogatja és megajándékozza a gyermekeket, ha az elmúlt évben jól viselkedtek. A Mikulásjárás, a Mikulás ünnep szokása, az ablakba kitett kiscsizmákba ajándékot helyező titokzatos Mikulás körülbelül az 1870-es évek végén kezdett elterjedni. A magyar Mikulás elnevezés egyébként a Miklós név szlovák megfelelője.

Szent Miklós

Most

22:51, Frissítve: 23:57

Tenisz: Györe döntős Rióban!

A zentai teniszező elődöntőbeli ellenfele, a szlovén Aljaž Bedene sérülés miatt visszalépett, így Györe küzdelem nélkül jutott be a döntőbe.
20:16, Frissítve: 20:29

Cserkészvezetőkre van szükség

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség muzslyai közgyűlésén értékelték az elmúlt évet, és felvázolták a jövőre vonatkozó terveket.

Népszerű

Baleset történt Szabadkán

Baleset történt Szabadkán a Majsai-híd lábánál. Egy régebbi típusú Opel, valamint egy Fiat személygépkocsi ütközött össze, személyi sérülés nem történt.

További járatokat törölt a Subotica-trans

Amellett, hogy a szombati menetrend lesz érvényben, további járatkiesésekkel is számolni kell keddtől - áll a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat legfrissebb közleményében.