Ugrás a tartalomra

A demonstrátorokkal egyeztettek az MNT képviselői Újvidéken (videó)

2017.02.28
09:00
A szerb nyelv mindennapi használata és az adminisztrációs ügyintézések – ezek okozzák a legnagyobb gondot a magyar ajkú elsőéves egyetemistáknak
A szerb nyelv mindennapi használata és az adminisztrációs ügyintézések – ezek okozzák a legnagyobb gondot a magyar ajkú elsőéves egyetemistáknak. Segítséget nyújthatnak számukra felsőéves társaik, illetve a demonstrátoraik. A Magyar Nemzeti Tanács demonstrátori ösztöndíjprogramja 2011 óta működik eredményesen. A program fejlesztésének céljából az MNT ma délelőtt tartott találkozót a demonstrátorokkal az újvidéki Európa Kollégiumban. Bakos Evelin jelenleg negyedéves az újvidéki Természettudományi Kar fizika szakán, az MNT demonstrátori ösztöndíjprogramjában másodszor vesz részt. Az általa felkarolt elsőéves hallgatókkal igyekszik havonta legalább egyszer találkozni és sok esetben bizonyosodik meg arról, hogy szükségük van a segítségére. Bakos Evelin: „Leggyakrabban a vizsgabejelentés körül van a probléma, vagy az igazolások kikérésénél. Olyan kérdésekkel is fordulnak hozzám, hogy hol tudják megnézni a jegyeiket és hol tudnak ilyen szempontból tájékozódni.”A temerini Petri Laura az újvidéki Mezőgazdasági Kar negyedéves hallgatója és most először vállalt demonstrátori szerepet. Korábban neki is volt demonstrátora és a program során szerzett pozitív tapasztalatait ily módon is szeretné viszonozni. A fiatal lány jelenleg négy elsőéves egyetemista útját igyekszik egyengetni. Petri Laura: „Most én segítek, de ugyanazok a kérdések jelentek meg náluk is, amelyek engem is érdekeltek. Igyekszünk minél többet találkozni, ha pedig ez nem lehetséges, akkor van egy csoportunk a facebookon, valamint messengeren is halljuk egymást. Kontaktban vagyunk.” Az ösztöndíjprogram során észlelt egyik probléma továbbra is az, hogy nem minden esetben sikerül az elsőéves egyetemistákat saját szakukon tanuló demonstrátorokkal párosítani. Ez legtöbbször az adott szakokról való jelentkezők hiánya miatt fordul elő. A Magyar Nemzeti Tanács demonstrátori ösztöndíjprogramjának köszönve jelenleg 55 demonstrátor visel gondot az elsőévesek első lépéseiről. Petkovics Márta, tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Az a pszichológiai momentum egy rendkívül fontos tényező az elsőévesek továbbhaladásában, amikor ott vannak, hogy nem sikerül valami, akkor a demonstrátor az, aki nagy testvérként megfogja a kezét, elmondja a tapasztalatát, hogyan küzdötte ő le a nehézségeket, valami hasonló gondon hogyan jutott túl.” A demonstrátori találkozók a tapasztalatcsere és a program során felmerülő gondok kiküszöbölése érdekében is nagyon hasznosnak bizonyulnak.
MNT
ösztöndíj
Újvidék
demonstrátor

Most

20:50, Frissítve: 22:10

Argentína negyeddöntős, a hollandok már várják őket

1:0-ra vezetett Argentína Ausztrália ellen az első félidő végére. A második játékrészben már két gólra növelték előnyüket a dél-amerikaiak. Álvarez is betalált, majd Ausztrália szépített, de ez nem volt elég, 2:1-re győztek Messiék.

Népszerű