Ugrás a tartalomra
Pixabay/diema

Ön dohányos? Szokjon le!

2021.05.31
14:28
2021.05.31
16:38
Forrás
Pannon RTV
Ma van a Dohányzásmentes Világnap. Ennek a napnak a célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás járványszerű terjedésére, valamint azokra a megelőzhető elhalálozásokra és betegségekre, melyeket okoz.

A Dohányzásmentes Világnap minden évben más-más témára fókuszál, az idei jelmondat: Hozz döntést, szokj le a dohányzásról!

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Az esős időjárás ellenére is égtek a cigik az emberek kezében Szabadka központjában. Voltak, akik kávé mellett gyújtottak rá, de akadtak olyanok is, akik sort várva szívtak el egy-egy cigarettát. Az elmúlt időszakban évente akár többször is drágult egy doboz cigi Szerbiában.

A dohányosoknak a legolcsóbb cigarettáért 250-et, míg a drágább, minőségi cigarettáért dobozonként 420 dinárt is fizetniük kell. Ez függ a fajtájától és a márkájától is. Gordana Gašić például 270 dinárért vásárolja a füstölnivalót.

„- Négy-ötöt szívok el naponta. 270 dinár a cigaretta.
- Mennyibe kerül akkor havonta?
- Azt nem számoltam, számoljunk egy hónapban négy dobozt. Úgy 1100 dinár.”

Pixabay/kalhh

A dohányfüst számos mérgező és irritáló vegyületet tartalmaz. Mondani sem kell, hogy káros az egészségre. Sekulić Mária tisztában van ezzel, de egyelőre nem határozta el magát, hogy leszokjon róla. Havonta majdnem fél minimálbért költ dohányra.

„- Havonta 15 ezer dinár. Slimet szívok, és 15 ezer dinár. Rendes, hivatalos cigit szívok, ennyi.
- Hány szálat szív el naponta?
- Tízet. Az azt jelenti, hogy két naponta egy dobozzal.”

pixabay

A kutatások azt bizonyítják, hogy a dohányzók nagyobb eséllyel is kapják el a Covid-19 betegséget - mondta Dr. Nada Kosić Bibić. A Szabadkai Közegészségügyi Intézet szakmunkatársa hozzátette, Szerbiában évente 15 ezer személy hal meg idő előtt a cigarettafüst által okozott betegségekben.

„A népességen belül a tizenöt évnél idősebbek 31,9 százaléka cigarettázik. Azoknak a felhasználóknak a százalékos aránya, akik klasszikus dohánytermékeket, például cigarettát, szivart vagy pipadohányt használnak, 30,5 százalék. A férfiak nagyobb hányada használ dohánytermékeket, összesen 33,9 százalékuk, a nőknél ez a szám pedig 30,1 százalék.”

A szakmunkatárs hozzátette, a legtöbb cigarettázó 45 és 54 év közötti Szerbiában. Leszögezte, az adatok azt bizonyítják, hogy akik nem dohányoznak, azoknak az életük átlagosan tíz évvel tovább tart.

dohányzás
cigaretta
világnap
Dohányzásmentes Világnap
betegség

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:33, Frissítve: 11:41

Egy asztalnál Kurti és Vučić

Több mint egy év után folytatódott a Belgrád és Pristina közti párbeszéd. Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő egy asztalhoz ült Brüsszelben.
10:51

A csúcson is netezne? - megteheti

Mostantól a Kilimandzsáró is szélessávú internetet kap, hogy a turisták tweetelhessenek, instázhassanak vagy whatsappozhassanak, miközben megmásszák Afrika legmagasabb hegyét.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.