Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

Dr. Bányai Jánosra emlékeztek

2023.02.21
19:02
2023.02.21
19:49
Forrás
Pannon RTV
Maurits Ferenc festő kiállításának megnyitójával emlékeztek Dr. Bányai Jánosra a róla elnevezett emlékházban Bácsfeketehegyen. Dr. Bányai János akadémikus, irodalomtörténész 7 évvel ezelőtt, 2016. február 21-én hunyt el.

Dr. Bányai János egykori egyetemi tanárra, íróra és irodalomtörténészre emlékeztek szülőfalujában. A rendezvényt Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke nyitotta meg. A kiállításon Maurits Ferenc festő Tájvázlat figurákkal című ciklusának 22 darabját, amelyet 2009-ben Bányai János tiszteletére készített, valamint 2015-ös Pilinszky-reminiszcenciák című rajzait láthatta a közönség.

Maurits Ferenc, festő: „1960-ban ismertem meg Bányai Jánost egy irodalmi esten, ahol szavaltam a verseimet és utána ebből egy életen át tartó viszony lett, azzal, hogy Bányai egy szigorú, okos és kemény ember volt és engem is arra tanított, hogy dolgozni csakis folyamatosan, sokat és fegyelmezetten kell.”

Bányai János volt az, aki több mint tíz tanulmányt írt Maurits Ferenc festészetéről - mondta Bányai János egykori kollégája, Bordás Győző, a kiállítás méltatója.

Bordás Győző, író-szerkesztő: „Ő tanított meg bennünket arra, hogy hogyan kell látni, hogyan kell nézni a Maurits-festményeket, tehát hogy hogyan kell látni a színeket benne, hogyan kell látni az idegszálak működését, azokat a tájba vesző alakokat, amelyeket ő megfestett és így tovább, tehát egyszerűen egyszer úgy fogalmaztam, hogy szótárt adott a kezünkbe Maurits Ferenc festészetének a megértéséhez.”

Még Bányai János halálának évében megalakult a Bányai János Irodalmi Alapítvány, melynek kuratóriumi elnöke Szűcs Balázs, aki a neves irodalomtörténész unokaöccse.

„Lovas Ildikóval és Hajnal Jenővel alapítottuk ezt az alapítványt, hogy azt az űrt, amit hátrahagyott Bányai János munkásságával, azt valahogy pótolni tudjuk, hogy ne maradjon űr, inkább egy olyan hagyaték, amiből mi építkezni tudunk és egy jövőképet tudunk kialakítani.”

Bányai János bácsfeketehegyi családi házát Magyarország kormányának támogatásával korszerű emlék- és kutatóhellyé, könyvtárrá és közösségi térré alakították át, amely 2020 óta várja a kutatókat és ad helyet számos vajdasági magyar művelődési rendezvénynek.

Bányai János
Bácsfeketehegy
Bordás Győző
Szűcs Balázs
Maurits Ferenc

Most

Népszerű