Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Dr. Bohucki: A szűk körű vagy a szabadtéri ünneplést válasszuk!

2021.12.23
12:22
2021.12.23
16:34
Forrás
Pannon RTV
Habár egyelőre javulóban van a járványhelyzet Szerbiában, a közelgő ünnepek és a külföldön dolgozó szerb állampolgárok tömeges hazalátogatása némi aggodalomra ad okot.

Ennek kapcsán dr. Bohucki Nebojsa járványügyi szakorvos a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenképpen kerüljük a zárt helyiségben való tömegesebb rendezvényeket, inkább a szűk körű vagy a szabadtéri ünneplést válasszuk.

Elmondta a legfrissebb adatokat is, Szabadkán jelenleg 393, Topolyán 57 és Kishegyesen 37 regisztrált fertőzött van, miközben novemberben csak Szabadkán 2050 volt a számuk.

A legújabb, omikron nevű variáns megjelenése kapcsán a szakember hangsúlyozta, hogy eddig kevés információval rendelkeznek róla. Az viszont biztató, hogy enyhébb lefolyásúnak tűnik.

„Amikor elindult az egész világjárvány, akkor persze nem volt egy védőoltás sem, és akkor az volt a kérdés, hogy ha nem lesz védőoltás, mi lesz az emberiséggel. Túléli? Persze, a válasz igen. De azt vártuk, hogy jöjjön egy olyan mutáció, ami enyhe vagy tünetmentes betegséget fog okozni. Lehet, hogy az omikron egy ilyen mutáció, még nem mondhatjuk biztosan, ha esetleg nem, egy következő biztosan lesz. Mindig így is volt. Bármilyen fertőző betegségről is volt szó eddig. Tehát kell egy olyan fertőzőképesebb mutáns, ami gyorsan terjed, de nagyon enyhe tünetek lesznek. És ezzel lesz természetes módon vége a világjárványnak.”

Dr. Bohucki Nebojsa
ünnep
omikron
koronavírus
járvány

Most

17:07, Frissítve: 19:56

A boroké és a halaké volt a főszerep Horgoson

Minőségi borok, ízletes halételek várták a látogatókat szombat délután Horgoson. A Proleter Horgászegyesület halászléfőző versenyt szervezett, a Szent Orbán Borlovagrend pedig borkóstolással várta az ínyenceket.

Népszerű

Ítéletidő volt Vajdaságban tegnap este

Jég is esett több településen. Néhol annyira felgyülemlett az esővíz, hogy autóval is nehezen lehetett közlekedni. Az előrejelzések szerint a hétvégén is esős, felhős időjárás várható térségünkben.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.