Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Dr. Bohucki: Szükséges legalább az egészségügyi dolgozók kötelező oltása

2021.10.21
11:04
2021.10.21
16:13
Forrás
Pannon RTV
Dr. Bohucki Nebojsa kitart amellett, hogy szükséges lenne legalább az egészségügyi dolgozók esetében kötelezővé tenni a koronavírus elleni védőoltás felvételét.

A válságstáb által hozott döntés, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolvánnyal, negatív PCR-teszttel, vagy antigén teszttel rendelkezők mehetnek be a vendéglátóhelyek zárt terébe, nem hozza majd meg a kívánt eredményt - véli a járványügyi szakorvos.

Dr. Radmilo Janković hasonló véleményt fogalmazott meg. Szerinte a védettségi igazolványok nem lesznek hatással a fertőzöttek és a kórházban ápoltak számának csökkenésére. A niši egyetemi klinikai központjának igazgatóhelyettese az RTS-nek elmondta, erőteljes járványügyi intézkedésekre van szükség a járvány megfékezéséhez. Rámutatott arra is, hogy a kritikus állapotú betegek száma nagyon magas, és nem csökken. Most ősszel az új fertőzöttek 20 százalékát iskolás gyermekek tették ki, ez pedig megmagyarázza azt, hogy hogyan tudott ilyen széles körben elterjedni a vírus és elérni az idősekhez is: „A szigorítások, amennyiben csak a védettségi igazolvány bevezetésére gondol, nem lesznek elégségesek ahhoz, hogy visszaszorítsák a járványt Szerbiában. Már két hónapja nagy intenzitással jelen van. Nem vagyok benne biztos, hogy egy szimbolikus bátorító üzeneten kívül, amelyet az állam próbál átadni az oltakozás fontosságáról, lesz más hatása is abban a tekintetben, hogy esetleg csökkenne a fertőzések száma. Nem hiszem, hogy lenne hatása arra nézve, hogy hányan vannak a kórházban. Mindenképpen jó dolog legalább ennyit is megtenni, de ennek a hatása szinte semmit sem jelent majd.”

Bohucki a Közügyek vendégeként elmondta azt is, hogy szerinte 90 százalékos átoltottságra van szükség ahhoz, hogy a járvány megszűnjön.

Kitért arra is, hogy a gyerekek esetében mennyire gyakori a betegség, és milyen a lefolyása.

„Az oltás esetében az alsó határ 12 év, a reális határ pedig fél év, amit mi tudunk, mi epidemiológusok, de kell még egy kicsit várni. Ez azt jelenti, hogy már egy féléves babát is be lehetne oltani, mert ha figyelembe vesszük az influenza elleni védőoltást, mondjuk a Vaxigripet, ami már nálunk is megtalálható, Szerbiában, ott az alsó határ fél év. De ez az influenza elleni védőoltás is egy relatív régi technológia, ez pedig még modernebb, még biztonságosabb, de még nem lehet felvenni a gyerekeknek. Érdekes, hogy nagyon sok beteg gyerek van. Naponta 30-40 gyereket regisztrálunk az Észak-Bácskai körzetben. Magas láz, 38-39-40 fokos láz, és majdnem mindenki beteg lesz. Valakinél szerencsére csak orrfolyás van, meg köhögés, de egyre több súlyosabb eset van.”

A dr. Bohucki Nebojsával készült teljes interjút ITT nézheti meg.

Dr. Bohucki Nebojsa
koronavírus
járvány
kötelező oltás
gyerekek

Most

Népszerű