Ugrás a tartalomra
Tanjug/Strahinja Aćimović

Dr. Janković: Az oltás nem állítja meg a járványt egyik napról a másikra

2021.02.02
11:17
2021.02.02
15:58
Forrás
Szerbiai RTV, Pink TV, Magyar Szó
Annak ellenére, hogy Szerbiában stabil a járványhelyzet, még nem jött el az óvintézkedések enyhítésének az ideje - jelentette ki dr. Srđa Janković a szerb közmédia műsorában.

Az immunológus, a szerbiai egészségügyi válságstáb tagja elmondta, a védőoltás felvétele a legfontosabb tényező a vírus megfékezésében, de idő kell ahhoz, hogy eredményeket hozzon. Szerbiában csaknem félmillióan vették fel az oltást, de ez még mindig kevés a nyájimmunitás kialakulásához - tette hozzá. Messze vagyunk a lakosság 70-80 százalékos védettségétől, ami a cél is lenne. Az egyik legnagyobb gondot a folyamatosan megjelenő ellentmondásos információk jelentik, igyekeznek az aggályokat eloszlatni - emelte ki a szakorvos.

„Világos, hogy a vakcináció nagyon fontos, mondhatni a legfontosabb megelőző intézkedés. De arra, hogy egy éjszaka alatt minden megváltozik, senki sem számíthatott. Azt viszont elvárhatjuk, ha komolyan betartjuk az eddigi járványügyi óvintézkedéseket is, amelyek érvényben vannak, akkor az oltásnak köszönhetően jelentős javulást érhetünk el. A jelenlegi számok sokkal jobbak, mint a tavalyi év végén, de még mindig magasak, és tartják a szintet. Ezért minden eddigi intézkedést szigorúan be kell tartani.”

Tanjug/Alfredo Falcone/LaPresse via AP/Illusztráció

Megérti a szurkolókat, de a mérkőzéseket továbbra is nézők nélkül rendezik meg Szerbiában - nyilatkozta az immunológus, az egészségügyi válságstáb tagja a sporttal kapcsolatos témakörben. Hozzátette, a sport fontos része az életünknek, de a vírus továbbra is itt van köztünk, a napi fertőzöttek száma nem csökken, ezért nem kockáztatjuk a helyzetet azzal, hogy a sporteseményeket nézők előtt rendezzük meg – mondta Janković.

Srđa Janković
oltás
vakcina
koronavírus
járvány

Most

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.