Ugrás a tartalomra

Dr. Pásztor Bálint: A teljes városmag védettséget kell, hogy élvezzen!

2021.03.19
11:50
2021.03.19
17:06
Forrás
Pannon RTV
Köszönhetően a lakossági összefogásnak és a Vajdasági Magyar Szövetség kiállásának, sikerült megvédeni Szabadka városközpontját - nyilatkozta dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke.

Hozzátette, ez azt jelenti, a közfelháborodást okozó, számos épület lebontását előirányzó javaslatot elutasították és újra el kell készíteni a kettes övezetre vonatkozó részletes szabályozási tervet.

A kedden tartott közvitán az egységes kiállásnak köszönhetően a Tervbizottság visszaküldte Szabadka kettes övezetének részletes szabályozási tervét a kidolgozónak. Ez a terv azt irányozta elő, hogy tömbházakat húzzanak fel a város szívében, 55 ingatlan helyén.

Bontásra ítéltek volna számos épületet a Rudics, a Petőfi Sándor és a Gombkötő utcában, valamint a Zsinagóga-téren is.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, VKT (VMSZ): „Ez azt jelenti, hogy a közvállalat újra el kell, hogy készítse a kettes övezetre vonatkozó részletes szabályozási tervet. Mindenben a Műemlékvédelmi Hivatal feltételeinek megfelelő módon. A Műemlékvédelmi Hivatal pedig a belgrádi műemlékvédők hatására is és saját hatáskörben is azt az álláspontot fogadja el, amelyet mi a keddi közvitán képviseltünk.”

A közvitán uralkodó álláspont pedig az volt, hogy nemcsak az egyes épületeket kell megőrizni, hanem a történelmi városképet.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, VKT (VMSZ): „Szabadka belvárosát kultúrtörténeti egységként kell kezelni, tehát a teljes városmag védettséget kell, hogy élvezzen. Lakásokat nem itt, a városközpontban kell felépíteni, hanem valahol máshol, és pénzt kell találni arra, hogy a homlokzatokat fel tudjuk újítani, fokozatosan.”

A szabadkai VKT elnöke elmondta, a jövőben idegenforgalmi központtá szeretnék tenni Szabadkát és Palicsot, ezért fontos, hogy a jellemző stílusjegyeket megmaradjanak.

Szabadka
VKT
Városi Képviselő-testület
védett
épület

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.
07:39, Frissítve: 07:54

Támadás az Eiffel-toronynál, egy halott

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah Akbar".
07:03, Frissítve: 07:29

Advent első vasárnapja

Eljött az ideje, hogy meggyújtsuk az első gyertyát az adventi koszorún. Az idei ünnepkör azonban rendhagyó, különbözik a korábban megszokottaktól.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.