Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Dr. Pásztor Bálint: A teljes városmag védettséget kell, hogy élvezzen!

2021.03.19
11:50
2021.03.19
17:06
Forrás
Pannon RTV
Köszönhetően a lakossági összefogásnak és a Vajdasági Magyar Szövetség kiállásának, sikerült megvédeni Szabadka városközpontját - nyilatkozta dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke.

Hozzátette, ez azt jelenti, a közfelháborodást okozó, számos épület lebontását előirányzó javaslatot elutasították és újra el kell készíteni a kettes övezetre vonatkozó részletes szabályozási tervet.

Pannon RTV/Huszár Dániel

A kedden tartott közvitán az egységes kiállásnak köszönhetően a Tervbizottság visszaküldte Szabadka kettes övezetének részletes szabályozási tervét a kidolgozónak. Ez a terv azt irányozta elő, hogy tömbházakat húzzanak fel a város szívében, 55 ingatlan helyén.

Bontásra ítéltek volna számos épületet a Rudics, a Petőfi Sándor és a Gombkötő utcában, valamint a Zsinagóga-téren is.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, VKT (VMSZ): „Ez azt jelenti, hogy a közvállalat újra el kell, hogy készítse a kettes övezetre vonatkozó részletes szabályozási tervet. Mindenben a Műemlékvédelmi Hivatal feltételeinek megfelelő módon. A Műemlékvédelmi Hivatal pedig a belgrádi műemlékvédők hatására is és saját hatáskörben is azt az álláspontot fogadja el, amelyet mi a keddi közvitán képviseltünk.”

Pannon RTV

A közvitán uralkodó álláspont pedig az volt, hogy nemcsak az egyes épületeket kell megőrizni, hanem a történelmi városképet.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, VKT (VMSZ): „Szabadka belvárosát kultúrtörténeti egységként kell kezelni, tehát a teljes városmag védettséget kell, hogy élvezzen. Lakásokat nem itt, a városközpontban kell felépíteni, hanem valahol máshol, és pénzt kell találni arra, hogy a homlokzatokat fel tudjuk újítani, fokozatosan.”

Pannon RTV

A szabadkai VKT elnöke elmondta, a jövőben idegenforgalmi központtá szeretnék tenni Szabadkát és Palicsot, ezért fontos, hogy a jellemző stílusjegyeket megmaradjanak.

Szabadka
VKT
Városi Képviselő-testület
védett
épület

Most

11:28, Frissítve: 11:37

Egy napra elegendő a vértartalék Szerbiában

Mirjana Knežević, a Szerbiai Vérátömlesztési Intézet munkatársa azt mondta, a műtétek megnövekedett száma miatt jelenleg csak egy napra elegendő vértartalék van az intézetben, ami aggodalomra ad okot.

Népszerű