Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Drágább lesz az iskolakezdés

2022.08.09
10:11
2022.08.09
16:36
Forrás
Pannon RTV
Számottevő árnövekedés figyelhető meg a papíripari termékek tekintetében, a kialakult helyzet miatt pedig a gyerekes családok számára drágább lesz az iskolakezdés, mint az elmúlt években.

A végéhez közeledik a nyári szünet, hamarosan iskolapadba ülnek a diákok. Ambrus Jázmin már lelkesen készül az idei iskolakezdésre. Ősztől az adai Cseh Károly Általános Iskola diákja lesz.

„ Jázmin hányadik osztályos leszel az idén?
- Elsős.
- Mi az, amit nagyon vársz az iskolában?
- Találkozom a barátnőimmel.
- Szerinted az iskola az jó dolog?
- Igen.
- És miért?
- Hogy tanulni lehet.”


A szeptemberi iskolakezdés minden évben számos családra ró komoly pénzügyi terhet. Az Ambrus családnak az iskolai felszerelések nagy részét már sikerült megvásárolnia.

Ambrus Kornélia, Ada: „Nekem már van rálátásom, a fiam az ötödik osztályt kezdi idén, a kislányom pedig elsőbe indul. A tankönyvek jelentik a legnagyobb anyagi terhet a szülők számára ilyenkor. Az iskolától időben megkaptuk a tankönyvek listáját, így azokat időben, akár részletekben is meg tudtuk vásárolni. Nekünk már sikerült beszereznünk mindkét gyermeknek.”

Roskadoznak a papír- és írószerboltok polcai az iskolához nélkülözhetetlen termékekkel. Szalai Harangozó Ilona kereskedő annak ellenére, hogy 20-30 százalékos drágulás tapasztalható a papíripari termékek piacán, igyekszik a környék legkedvezőbb árait biztosítani.

„Teljes mértékben felkészültünk az iskolaszezonra, ugyanis a szülők tudatosan vásárolnak egyre jobban. Nem várják azt, hogy tömeg legyen szeptember elsején, hanem most, amikor még nincs nagy tömeg akkor jönnek, válogatják és így könnyebb nekünk is, meg nekik is. Mindenféleképpen odafigyelünk arra, hogy széles körű választék legyen, hiszen az általános iskolásoknak más az igénye, a középiskolásoknak más az igénye.”

A füzetek ára általában 80-tól 150 dinár között mozog. A nyomtatáshoz szükséges papír ára pedig duplájára nőtt - tette hozzá a kereskedő.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az adai Cseh Károly Általános iskolában az idei tanévben 75 gyermek kezdi meg az első osztályt. Míg az iskolakezdés a szülők pénztárcáját terheli meg, a gyerekek esetében inkább a lelkivilágukat. Erre szülőként érdemes odafigyelni.

Dragin Anasztázia, pszichológus, Cseh Károly Általános Iskola, Ada: „A ráhangolódás azt jelenti, hogy a pozitív értékeke emelje ki a szülő az iskola részéről, tehát azt, hogy ő mi mindent fog itt megtanulni, hogy itt gyerekek társaságában lesz, hogy sokat fognak itt is játszani, barátkozni. A tanulással nem szabad ijesztgetni a gyerekeket. Az iskolával nem szabad ijesztgetni a gyerekeket.”

A pszichológus hozzátette, a szülőknek érdemes ebben az időszakban még jobban odafigyelni arra, hogy tudatosítsák a gyerekekben, nem kell félni az iskolától.

nyári szünet
iskolapad

Most

13:59, Frissítve: 14:07

Zajlik a népszavazás Ukrajnában

Már csütörtökön napirendre tűzheti a moszkvai parlament a megszállt ukrán területek Oroszországhoz csatolásáról szóló törvényt az orosz állami hírügynökség szerin
13:45, Frissítve: 13:53

A jelnyelv nemzetközi napja

A siketek és nagyothallók nemzetközi hetét és a jelnyelv nemzetközi napját ünnepelték a Siketek és Nagyothallók Községközi Egyesületében Szabadkán.
13:01

Megáldották az idei termést Horgoson

Szentmisével és terményáldással ért véget Horgoson ma délelőtt a 32. Szüreti napok, a horgosi Havas Boldogasszony-plébániatemplomban. A termelők számára igazán lélekemelő élmény az ilyenkor megtartott istentisztelet.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.