Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Dramaturg, történész és nyelvtanár az idei három dr. Bodrogvári Ferenc-díjas

2021.06.22
19:20
2021.06.22
20:12
Forrás
Pannon RTV
Az elismeréseket a szabadkai Városháza dísztermében adták át. A dr. Bodrogvári Ferenc-díj minden évben egyszer kerül kiosztásra, június 22-én, dr. Bodrogvári Ferenc filozófus születésnapján.

A díjat 1979-ben Sámán-díj néven a névadó dr. Bodrogvári Ferenc nyerte el, majd hirtelen bekövetkezett halála után 1980-ban a díjat róla nevezték el.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Góli Kornélia 1981-ben született Szabadkán. Veszprémben szerzett diplomát színháztörténeti szakon. Neve közismert a vajdasági magyar színházi életben, nemcsak dramaturgként, hanem oktatóként is.

„Rengeteg előadásban közreműködtem, ami itt készült, Szabadkán, akár a Kosztolányi Dezső Színházban, akár a Szabadkai Népszínházban. Remélem, hogy ezért a munkámért érdemeltem ki ezt a díjat.”

Patyi Szilárd 1987-ben Szabadkán született. A Szegedi Tudományegyetemen szerzett történészi diplomát, majd mesterdiplomát történelem- és filozófiatanárként. Többfelé publikál, írásaiban Szabadka régmúlt eseményeit eleveníti fel, de foglalkozik a vajdasági magyarság múltjával is.

„A Magyar Szó berkein belül igyekszek minél több történelmi írást megjelentetni, tehát próbálom Szabadka helytörténetét népszerűsíteni a napilapon belül. És ezt, valószínűleg ezt a népszerűsítő munkát értékelte díjra érdemesnek Stevan Mačković, a levéltár igazgatója, és dr. Mészáros Zoltán főlevéltáros, amit ezúton is szeretnék nekik megköszönni.”

Nevena Mlinko Szabadkán született 1988-ban. Az Újvidéki Bölcsészkaron, szerb nyelv és irodalom szakon diplomázott, majd ott szerzett mesterdiplomát is. 2020 óta a belgrádi Színházművészeti Karon tanul. Szabadkai általános iskolákban tanít, illetve a Svetozar Marković Gimnáziumban. Verseket, esszéket, könyvkritikákat is ír.

„Szabadkát az enyémnek érzem, ez az én városom. Ide tartozom, és természetesen a jövőben szeretném más emberek figyelmét is felhívni arra, hogy Szabadkának megvannak a maga tehetségei, olyan itteni emberek, akikkel foglalkoznunk kell, és nem szabad az ő munkájukat elfelejteni.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Szabadka büszke azokra az emberekre, akik az elmúlt évtizedekben és évszázadokban öregbítették a város hírnevét - mondta a díjakat átadó dr. Pásztor Bálint, a Városi Képviselő-testület elnöke.

„Dr. Bodrogvári Ferenc egy olyan személyiség volt, aki ugyan tragikus hirtelenséggel és korán távozott az élők sorából, de hatalmas munkásság áll a háta mögött. Éppen ezért Szabadka város a róla elnevezett díjat azoknak adományozza, akik fiatal koruk ellenére sokat tettek azért belföldön vagy külföldön, hogy Szabadkáról halljanak, illetve Szabadka hírnevét öregbítsék.”

A díjátadó végén Dr. Bodrogvári Ferenc özvegyének, Bodrogvári Gyöngyinek is egy csokor virággal kedveskedett az ünnepség házigazdája, dr. Pásztor Bálint.

Dr. Bodrogvári Ferenc-díj
Góli Kornélia
Patyi Szilárd
Nevena Mlinko
Szabadka

Most

08:21, Frissítve: 08:33

Az eső vízesésként zúdult Dél-Koreára

Legalább heten meghaltak, hatan eltűntek az özönvízszerű eső okozta áradásban a dél-koreai főváros régiójában hétfőn. Szöul jómódú Gangnam negyedének utcái folyókká változtak, a járművek elmerültek, a víz elárasztotta a tömegközlekedési eszközöket.
17:45, Frissítve: 19:51

Toborozták a számlálóbiztosokat

Több mint 40 ezren töltötték ki a számlálóbiztosi munkával kapcsolatos elektronikus jelentkezési űrlapot – jelentette be a Köztársasági Statisztikai Intézet.

Népszerű