Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

A duális képzéssel ismerkedtek a nagybecskerekiek

2019-01-21
19:15
2019-01-21
20:12
Forrás
Pannon RTV
A duális képzés nemzeti modelljét mutatják be 12 szerbiai városban az Oktatási Minisztérium és a Szerbiai Gazdasági Kamara munkatársai.

Szerbiai Kőolajipari Vállalattal való együttműködésnek köszönve a nagybecskereki Műszaki Középiskolában folyamatban van a kőolajkutató szakemberek duális képzése.

Duško Radišić, segédpolgármester, Nagybecskerek: „A NIS társasággal kezdtük, de más Nagybecskereken dolgozó társaságok is csatlakoztak. Célunk, hogy jó szakmai képességű munkaerőt biztosítsunk azzal, hogy a társaságok rész vállaljanak a szakmai tanításhoz szükséges tantermek felszerelésében.”

Nagybecskereken két év alatt négyezer új munkahelyet nyitottak meg. A külföldi beruházók egyre több, megfelelő szaktudású munkást keresnek.

Gabrijela Grujić, oktatási minisztersegéd: „A duális képzésbe 4500 tanuló, 600 vállalat és 84 iskola van bekapcsolva. Nagybecskerek Város erőteljes léptekkel halad előre a duális oktatási modell megvalósítása terén annak köszönhetően, hogy mindannyian: mi a minisztériumból, úgy a szülők, mint a diákok is, közös megállapításra jutottunk, hogy nagyon hasznos, ha a fiataljaink előtt megnyitják a gyárkapukat, ahol tanulhatnak, iskoláztatásuk után pedig munkába is léphetnek.”

A Szerbiai Gazdasági Kamara fontos partnere az Oktatási Minisztériumnak a duális képzés fejlesztésében. A cél: országos szinten összhangba hozni a gazdaság szakember-szükségleteit.

Mirjana Kovačević, igazgató, a Szerbiai Gazdasági Kamara oktatási ágazata: „A gazdaság támogatja a duális képzési modellt és a munka melletti tanulás egyéb formáit is. Szerbia területén mintegy 600 társaság vesz részt a duális képzésben, remélhetőleg ez a szám tovább növekszik majd.”

A nagybecskereki Nikola Tesla Villamossági és Építőipari Középiskola tanulói számára évek óta megszervezik a gyakorlati képzést a nagybecskereki vállalatokban.

Szervó Mária, igazgató, Nikola Tesla Villamossági és Építőipari Középiskola: „Ez még nem duális oktatás. Tehát duális rendszer alapján még nem tanulnak az iskolánkba. Reméljük, hogy a mai nap folyamán majd konkrét feleleteket kapunk egyes kérdésekre, és, hogy akkor ősztől bátrabban beindul nálunk is a duális oktatás.”

Az ismertetőn szó volt a duális oktatásra vonatkozó törvényszabályokról, a karrierépítésről és tanácsadásról, valamint a diákszövetkezetekről is.

duális képzés
Nagybecskerek

Most

20:15, Frissítve: 20:59

A Szerbia Jövője kampány Belgrádban

Szerbia nem megosztott ország, tisztességes emberek lakják, akik dolgoznak és fejlődést szeretnének - hangzott el a Szerbia jövője kampánysorozat központi nagygyűlésén, Belgrádban.
19:14, Frissítve: 19:24

Megmentették a Notre-Dame festményeit

Már csak négy műtárgy maradt bent, amelyek szintén érintetlenek, de egyelőre nem lehet hozzájuk férni, mert a helyet, ahol találhatók, még mindig nem biztosították a hatóságok.
19:02, Frissítve: 19:11

Virágfesztivál Kúlán

Több mint 50 kiállító szebbnél-szebb standjáról válogathatnak a növények szerelmesei a kúlai virágfesztiválon
18:55

Hetven éves az óbecsei Kajak-kenu Klub

Az idén ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját az óbecsei Kajak-kenu Klub. Az olimpiai érmeseket, világ- és Európa-bajnokokat nevelő klub múltját egy kiállítás mutatja be a Városi Múzeum.
18:31

Húsvétra hangolódtak a Népkörben

Húsvéti táncházat és kézműves foglalkozást tartottak csütörtökön a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. A húsvéti műhelymunkán hagyományos és modern módszerekkel készítettek hímes tojásokat.

Népszerű

Holttestet találtak a Tiszában

Megtalálták annak a 62 éves férfinek a holtestét a Tiszában Adorjánnál, aki március 24-én tűnt el Törökkanizsán.