Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Edu-Expo oktatási kiállítás Szabadkán

2021.12.03
14:00
2021.12.03
17:48
Forrás
Pannon RTV
Magyar tannyelven is oktató felsőoktatási intézmények mutatkoztak be Szabadkán.

Az Edu-Expo elnevezésű oktatási kiállítás 2018 óta minden évben várja a végzős középiskolásokat, hogy felhívja a figyelmet a teljesen vagy részben magyar tannyelvű oktatás lehetőségére Vajdaságban. Az eseményen összesen 381 tanuló vett részt.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Gyülekeztek a végzős középiskolások a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épülete előtt. Mindannyian az oktatási kiállításra érkeztek. A résztvevők többsége már döntött arról, hol folytatják tanulmányaikat.

Radó Leontina: „Újvidéken szeretnék továbbtanulni a Magyar Tanszéken, a Bölcsészeti Karon, Magyar Nyelv és Irodalom szakra szeretnék járni, mivel szeretnék író lenni.”

Kávai Rita: „Szabadkán az Építészeti Egyetemen, mivel szeretném tovább folytatni az építészetet és mivel itt van Szabadkán a családom, ezért itt legyek még náluk azt a kis időt, amíg tart az egyetem.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Bölcsészettudományi Kar, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Műszaki Szakfőiskola, Újvidéki Művészeti Akadémia. Vajdasági felsőoktatási intézmények, amelyek magyar tannyelven is oktatnak.

Takács Márta, pénzügyi és fejlesztési dékánhelyettes, MTTK, Szabadka: „Nem tudunk olyan széles körben képzéseket felkínálni, mintha szerb nyelven tanulnának, vagy Magyarországon tanulnának, de úgy gondolom, hogy sok olyan dolog van, amiről nem tudnak igazából. Fontos az, hogy minden szakról tudjanak, minden lehetőségről pontosan tudjanak. Általában korábban eldőlnek ezek a dolgok.”

 

Az egyetemek és főiskolák mellett bemutatkoztak a diákszövetségek, kollégiumok, valamint a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramjairól is tájékozódhattak a résztvevők. A rendezvény célja, hogy elérjék, hogy a diákok tanuljanak tovább szerbiai felsőoktatási intézményt választva. Az MNT számos lehetőséget biztosít a hallgatóknak, például ösztöndíjprogramot is.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke: „A Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíja mintegy 90 és 150 euró közötti értéket tesz majd ki, amelyet 10 hónapon keresztül kapnak majd meg a fiatalok. Ezen túlmenően az elsősökhöz minden évben hozzárendelünk egy-egy demonstrátort, akik a fiatalok, az elsősök beilleszkedését, tanulmányi előmenetelét fogják segíteni és mint másod-, illetve harmadévesek, ők is demonstrátorrá válhatnak, amely újabb 70 eurós ösztöndíjat jelent.”

Az Edu-Expo nem ért véget ezzel. December 10-én Zentán várják a leendő hallgatókat a Zentai Gimnázium épületében. Ide is előzetes bejelentkezés szükséges. A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon tudnak bejelentkezni az érdeklődő diákok, de elsősorban a zentai középiskolásokat várják az eseményre.

Eduexpo
Szabadka
felsőoktatási intézmények
bemutatkozás
MTTK

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:14

Kilencgólos francia siker Montenegró ellen

Az olimpiai címvédő Franciaország 36-27-re legyőzte Montenegrót a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, hétfőn a budapesti MVM Dome-ban.
21:42

Emlékezni az ártatlan áldozatokra

1942 januárjában a magyar katonai alakulatok razziát indítottak a visszafoglalt Bácska Sajkás-vidékén. A túlkapásba torkolló akciónak több mint 1200 szerb, zsidó és roma nemzetiségű személy esett áldozatául, de magyar személyeket is kivégeztek.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.

Meghalt Gaspard Ulliel

A színész síbaleset után vesztette életét. Egyebek mellett a Hannibál ébredése című filmből ismerhetjük.