Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Téglás Henrietta Éva

Ég az adventi koszorú második gyertyája is

2022.12.04
15:39
2022.12.04
20:08
Forrás
Pannon RTV
A koszorún meggyújtjuk a második lila gyertyát, amely a reményt jelképezi. Az adventi időszak felkészülés Jézus Krisztus születésére, az Úr eljövetelére.

Meggyújtották az adventi koszorú második gyertyáját a topolyai Sarlósboldogasszony templomban is. A katolikus egyházban advent liturgikus színe a lila, amely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi. Az adventi koszorú második gyertyája a reményt szimbolizálja, az Úr reményt ébresztett a zsidóságban, hogy eljön a Messiás, aki közülük való lesz. A hívek lelkiekben is készülnek, várakoznak.

Vukelity Rózsa, Topolya: „Természetesen otthon is készülünk családi körben, meggyújtjuk a második gyertyát, a remény gyertyáját és meglátogatjuk a templomot is, jövünk, és most is elhoztam a kisunokámat is az óvodás hittanra.”

Pannon RTV/Téglás Henrietta Éva

Ézsaiás próféta jövendölése, valamint az evangéliumban Keresztelő Szent János szavai adventnak a bűnbánati jellegét erősítik ezen a vasárnapon - mondja Szakály József címzetes prépost, topolyai plébános: „Az Izajási jövendölés utal egy picit a Golgota hegyére is, Krisztus kileheli a lelkét és mintegy a kilehelt lélekkel, ajka leheletével, a kiáradó Szentlélekkel öli meg a gonoszt, amikor ott kiadja a lelkét, kileheli a keresztfán, tulajdonképpen kereszthalálával legyőzi a gonoszt, tehát Izajás jövendölése valósággá válik ott a keresztfán, picit ezt a bűnbánati hangulatot erősíti ez a vasárnap, segíti a készületet, a lelki megtisztulási folyamatot karácsony szent ünnepére.”

Topolyán advent második vasárnapján a legkisebbek az oratóriumban az óvodás hittanon rajzokkal készültek, majd a szentmise végén, Szent Miklós püspök közelgő ünnepe alkalmából édességet kaptak.

advent
karácsony

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:56, Frissítve: 13:17

Csúcstalálkozó légiriadó közben

Ma is légiriadót rendeltek el Ukrajna egész területén. A háború sújtotta Kijevben uniós csúcstalálkozó zajlik. Újabb Oroszország elleni szankciókról és az Ukrajnát segítő intézkedésekről egyeztetnek az uniós és az ukrán vezetők.
12:42, Frissítve: 12:53

A világ világosságai

A katolikus egyház Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéről, Jézus templomi bemutatásáról, valamint a megszentelt élet napjáról emlékezett meg február 2-án.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.