Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Téglás Henrietta Éva

Ég az adventi koszorú második gyertyája is

2022.12.04
15:39
2022.12.04
20:08
Forrás
Pannon RTV
A koszorún meggyújtjuk a második lila gyertyát, amely a reményt jelképezi. Az adventi időszak felkészülés Jézus Krisztus születésére, az Úr eljövetelére.

Meggyújtották az adventi koszorú második gyertyáját a topolyai Sarlósboldogasszony templomban is. A katolikus egyházban advent liturgikus színe a lila, amely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi. Az adventi koszorú második gyertyája a reményt szimbolizálja, az Úr reményt ébresztett a zsidóságban, hogy eljön a Messiás, aki közülük való lesz. A hívek lelkiekben is készülnek, várakoznak.

Vukelity Rózsa, Topolya: „Természetesen otthon is készülünk családi körben, meggyújtjuk a második gyertyát, a remény gyertyáját és meglátogatjuk a templomot is, jövünk, és most is elhoztam a kisunokámat is az óvodás hittanra.”

Ézsaiás próféta jövendölése, valamint az evangéliumban Keresztelő Szent János szavai adventnak a bűnbánati jellegét erősítik ezen a vasárnapon - mondja Szakály József címzetes prépost, topolyai plébános: „Az Izajási jövendölés utal egy picit a Golgota hegyére is, Krisztus kileheli a lelkét és mintegy a kilehelt lélekkel, ajka leheletével, a kiáradó Szentlélekkel öli meg a gonoszt, amikor ott kiadja a lelkét, kileheli a keresztfán, tulajdonképpen kereszthalálával legyőzi a gonoszt, tehát Izajás jövendölése valósággá válik ott a keresztfán, picit ezt a bűnbánati hangulatot erősíti ez a vasárnap, segíti a készületet, a lelki megtisztulási folyamatot karácsony szent ünnepére.”

Topolyán advent második vasárnapján a legkisebbek az oratóriumban az óvodás hittanon rajzokkal készültek, majd a szentmise végén, Szent Miklós püspök közelgő ünnepe alkalmából édességet kaptak.

advent
karácsony

Most

21:20, Frissítve: 21:25

Bántalmazta lányát egy nő Pancsován

A dél-bánáti városban letartóztattak egy 32 éves nőt, mert a gyanú szerint erőszakosan bánt lányával, sértegette, gúnyolta, szidta, kezeit a babaetetőhöz kötözte és kidobta a teraszra.
19:59, Frissítve: 20:08

Vízválság

Az évtized végére 40%-kal több édesvízre lesz szükségünk, mint amennyi elérhető lesz - állítják a szakértők.
19:21, Frissítve: 19:38

Ketyeg az éghajlati időzített bomba

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület kiadta legutóbbi jelentésének összefoglalóját, amelyben a tudósok rámutatnak, hogy nincs sok időnk az éghajlatváltozás elleni küzdelem megnyerésére, ezért a kibocsátások mielőbbi csökkentésére lenne szükség.
17:54, Frissítve: 20:31

Deli Andor: Versenyképes sofőrképzésre van szükség

Az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Szakbizottsága tárgyalta meg az Európai Bizottság legutóbbi javaslatcsomagját, amely célja a jogosítvány megszerzésére vonatkozó szabályok megreformálása és a közlekedés biztonságának növelése.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.