Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Egekbe szöktek a lakásárak, mégis nagy a kereslet

2022.04.08
12:24
2022.04.08
16:31
Forrás
Pannon RTV
Akár 1400 eurót is elkérhetnek az új lakások négyzetméteréért a kivitelezők Szabadkán. A szakemberek szerint ez főleg az építőpari anyagok drágulásának tudható be, de az orosz-ukrán háború gazdasági hatásai is befolyásolják az ingatlanok árát.
Pannon RTV/Huszár Dániel

Pár hónappal ezelőtt 1200 euróba került az új lakások négyzetmétere, most azonban akár 1300-1400 eurót is elkérhetnek a kivitelezők, ami főként az anyag drágulásának és hiányának köszönhető.

Természetesen az ár függ a lakás helyszínétől is. Soltész Hicsik Andrea ingatlanügynök elmondta, a mostani helyzetben szinte egekbe emelkedtek az árak, de ez nem tántorítja el a vásárlókat.

„- Az ukrán válság óta az árak 10-15%-kal mentek fel az ingatlanpiacon, különösen a lakásárak, nagyon keresettek a lakások. A régiek is, az újak is. Például a kivitelezés alatt álló lakásokat már banki hitelre nem is adja minden kivitelező. A legtöbb már elkelt készpénzért még kivitelezés alatt.
- Mennyi négyzetmétere?
- 1200-től 1400 euróig, a lokációtól függ.
- A használt lakásoknak mennyi az ára négyzetméterenként?
- Állapotfüggő, 600-tól 1000 euróig négyzetmétere.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Egy közepes, 45 négyzetméteres, új építésű lakás esetében tehát ez azt jelenti, hogy akár 63000 eurót is elkérhetnek, míg két hónappal ezelőtt ugyanezt 54000 euróért vásárolhattuk volna meg. Akár 9000 eurót is megspórolhattak a vásárlók.

Soltész Hicsik Andrea ingatlanügynök: „Anyaghiány van, az árak is nagyon felmentek, a kivitelezőnek muszáj volt emelnie az áron, mivel nem lenne neki haszna, ha a volt árakon árulja tovább.”

Az ingatlanügynök szerint az új lakások már az építés szakaszában gazdára találnak, különösen a mostani, kiszámíthatatlan időszakban nőtt meg a kereslet, ugyanis nem tudni, hogy milyen további gazdasági hatása lesz az ukrán-orosz háborúnak.

lakás
ingatlan
Soltész HIcsik Andrea

Most

12:14, Frissítve: 13:28

Újabb támadás történt Jeruzsálemben

Legkevesebb két személy megsérült az óváros közelében történt merényletben, csupán néhány órával azután, hogy egy zsinagógában heten vesztették életüket egy fegyveres támadásban.
11:51, Frissítve: 14:09

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.