Ugrás a tartalomra
Pixabay/illusztráció

Egy év alatt 28 ezerrel több szegény gyerek Szerbiában

2023.01.27
11:11
Forrás
Szerbiai RTV
Csaknem 28 ezerrel nőtt a szegény gyerekek száma Szerbiában az elmúlt év során.

Dejana Kostadinova, a szerbiai UNICEF igazgatója elmondta, a legkiszolgáltatottabbak a nagycsaládokban, a falvakban és a romatelepeken élő gyerekek. A válságra adott reakciónak átfogó, a szegényekre és a gyermekekre vonatkozó szociálpolitikai intézkedéseknek kell lennie - tette hozzá. A járvány idején az államtól kapott pénzügyi segítség enyhítette a szegénységet, de a következmények elkerülhetetlenek voltak. Csak rontotta a helyzetet az ukrajnai háború, a gazdasági válság és az általa okozott infláció. Ilyen körülmények között azok is veszélyben vannak, akik addig nem tartoztak kiszolgáltatott csoportokhoz, mondta Kostadinova. A szegénységgel és a marginalizálódással leginkább az idősek szembesülnek. Az első népszámlálási adatok megerősítették, hogy Szerbia lakosaink egyötöde 65 év feletti, az előrejelzések szerint az elöregedési tendencia folytatódik, 2030-ban már minden negyedik lakos 65 év feletti lesz.

Gyors lépéseket akarunk a legszegényebb, leginkább kirekesztődött emberek érdekében, hogy csökkentsük a szakadékot közöttük és a társadalom többi része között. A helyi és nemzeti szintű juttatásoknak el kell érniük minden embert, akinek megélhetési nehézségei vannak – mondta Françoise Jacob, az ENSZ állandó szerbiai koordinátora.

szegény
szegények
szegénység
gyerek
gyermek

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.