Ugrás a tartalomra
Tanjug/Tanja Valic

Egy év telt el az Oliver Ivanović-gyilkosság óta

2019.01.16
13:42
Forrás
Szerbiai RTV, VajdaságMa
Megemlékezéseket tartottak ma Belgrádban és Kosovska Mitrovicán Oliver Ivanović emlékére.

Ma van egy éve, hogy a Szabadság, Demokrácia, Igazság nevű polgári kezdeményezés vezetőjét meggyilkolták. A belgrádi Szent Száva-templomban felesége, Milena Popović Ivanović a fiával gyújtott gyertyát. A családtagok mellett jelen volt még Aleksandar Vučić szerb államfő, Ana Brnabić kormányfő, Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója, Aleksandar Vulin védelmi miniszter és több polgár is. Oliver Ivanovićot tavaly, január 16-án lőtték hátba, miközben a Kosovska Mitrovica északi részén lévő pártirodába tartott. Máig sem derült ki, hogy ki rendelte el és ki követte el a bűncselekményt. Oliver Ivanović 1999-ben a Szerb Nemzeti Tanács megalakulásakor a testület észak-koszovói végrehajtó bizottságának elnöke lett. Egy időben a koszovói koordinációs központ vezetője is volt. 2016-ban az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójának bírósága háborús bűnök, egyebek mellett gyilkosság miatt kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, a koszovói fellebbviteli bíróság később az ügy újratárgyalását rendelte el. A koszovói politikus 33 hónapot töltött előzetes letartóztatásban, később házi őrizetben volt. 

Oliver Ivanović
gyilkosság
megemlékezés
Belgrád
Kosovska Mitrovica

Most

20:58

Újabb melegrekord dőlt meg

Ismét megdőlt a magyarországi napi melegrekord; Bács-Kiskun megyében csaknem 40 fokot is mértek - közölte a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán.
18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.

Népszerű