Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Egy éve oltakozhatunk

2021.12.24
10:31
2021.12.24
16:46
Forrás
Pannon RTV
Ma van egy éve, hogy beadták az első koronavírus elleni védőoltást Szerbiában.

A Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója, Verica Jovanović a Szerbiai RTV műsorában elmondta, ma már több mint nyolcmillió védőoltást adtak be az országban, az emlékeztető vakcinát pedig már több mint 1 millió 600 ezer ember vette fel.

Jovanović hangsúlyozta, a harmadik oltás megvéd a betegség súlyos szövődményeitől. Arról is beszélt, hogy eddig 1306 esetben lépett fel mellékhatás, ebből hat alkalommal súlyos trombózist váltott ki.

Az első oltást egyébként egy évvel ezelőtt Ana Brnabić szerb miniszterelnök vette fel, őt követték a válságstáb tagjai, Predrag Kon és Darija Kisić Tepavčević. A Batut igazgatója arról is beszélt, hogy jelenleg stabilabb a járványügyi helyzet, ezért most kell felkészülni az omikron variánsra az országban, és kidolgozni ellene a hatékony járványkezelési stratégiát.

Tanjug / Zoran Žestić

Verica Jovanović, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója: „Keressük azokat a módszereket és mechanizmusokat, melyek által növelni lehet a beoltottak arányát, leginkább a fiatalok körében. Fontos elmondani, hogy a vakcinák megvédenek, és az eddig beadott dózisok száma alapján természetesen nekünk is lehetőségünk nyílt megfigyelni a hatásait. Tudjuk, hogy megvédenek, ez pedig a legfontosabb üzenet. A lehető legtöbbet kell beszélgetni a vakcináció folyamatáról, ki kell hangsúlyozni, hogy a mellékhatások és a nem várt reakciók az oltások kapcsán nem adnak okot arra, hogy ne vegyük fel a vakcinát. A különféle közösségekben, az egyetemeken, az iskolákban el kell magyarázni az oltakozás jelentőségét.”

oltás
vakcina
koronavírus
járvány
Szerbia
évforduló

Most

14:15, Frissítve: 14:25

A hétvégén Folk Music Fest

Május 27-én és 28-án tartják a nyolcadik Folk Music Fest népzenei fesztivált a Palicsi Vigadó teraszán. Pénteken a Juhász zenekar nyitja meg a koncertsorozatot, szombaton délután fiatal népzenei együttesek fellépésével folytatódik a rendezvény.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.