Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt/illusztráció

Egy évtized alatt kisvárosnyi emberrel csökkent a lakosság Szerbiában

2021.07.02
15:38
2021.07.02
15:46
Forrás
Magyar Szó, VajdaságMa
Az elmúlt évtized legnagyobb népességcsökkenése tapasztalható Szerbiában. Olyan, mintha Zombor egész lakossága eltűnt volna.

A Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint a tavaly született gyermekek száma közel 61 ezer 700, míg az elhunytaké több mint 116 ezer 800. 2011 óta a polgárok száma csak a természetes változásokat nézve több mint 380 ezer fővel csökkent, ehhez jön még az elvándorlás.

Szerbia lakossága a kilencvenes évek óta folyamatosan elöregszik, illetve csökkent a a családonként vállalt gyermekek száma, ami 2017-es adatok szerint 1,48. Ahhoz, hogy az ország lakossága fenntartható legyen egy családban legalább két gyermek vállalására lenne szükség. A Köztársasági Statisztikai Intézet szerint az országban vannak olyan települések, ahol az átlagéletkor 49 év volt.  Ha a lakosság öregedése tovább folytatódik, akkor negyven éven belül minden harmadik lakos 65 évnél idősebb lesz. Becslések szerint tavaly mintegy 6 millió 900 ezer ember élt Szerbiában. Ebből a számból a lakosság több mint 51 százalékát a nők teszik ki, 3 538 820-al, míg a férfiak 48 százalékát, 3 360 306-al.

Ha a válásokat és a megkötött házasságokat nézzük, akkor az intézet tavaly közzétett adatai alapján: 2019-ben több mint 35 ezer házasságkötés jött létre, míg válás több mint tízezer.  Szerbiában a népszámlálás a koronavírus-járvány miatt idén októberében végzik el. Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Köztársasági Statisztikai Intézet tervei szerint idén már elektronikus űrlapok és hordozható számítógépek segítségével történik majd.

Szerbia
népesség
népességcsökkenés

Most

21:16, Frissítve: 21:28

Ezüstérmes a magyar női vízilabda-válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott ezüstérmet szerzett a magyar rendezésű vizes világbajnokságon, miután óriási csatában, 9-7-re kikapott a sorozatban negyedszer győztes, az elmúlt három olimpián is első Egyesült Államok csapatától a döntőben.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.