Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt/illusztráció

Egy évtized alatt kisvárosnyi emberrel csökkent a lakosság Szerbiában

2021.07.02
15:38
2021.07.02
15:46
Forrás
Magyar Szó, VajdaságMa
Az elmúlt évtized legnagyobb népességcsökkenése tapasztalható Szerbiában. Olyan, mintha Zombor egész lakossága eltűnt volna.

A Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint a tavaly született gyermekek száma közel 61 ezer 700, míg az elhunytaké több mint 116 ezer 800. 2011 óta a polgárok száma csak a természetes változásokat nézve több mint 380 ezer fővel csökkent, ehhez jön még az elvándorlás.

Szerbia lakossága a kilencvenes évek óta folyamatosan elöregszik, illetve csökkent a a családonként vállalt gyermekek száma, ami 2017-es adatok szerint 1,48. Ahhoz, hogy az ország lakossága fenntartható legyen egy családban legalább két gyermek vállalására lenne szükség. A Köztársasági Statisztikai Intézet szerint az országban vannak olyan települések, ahol az átlagéletkor 49 év volt.  Ha a lakosság öregedése tovább folytatódik, akkor negyven éven belül minden harmadik lakos 65 évnél idősebb lesz. Becslések szerint tavaly mintegy 6 millió 900 ezer ember élt Szerbiában. Ebből a számból a lakosság több mint 51 százalékát a nők teszik ki, 3 538 820-al, míg a férfiak 48 százalékát, 3 360 306-al.

Ha a válásokat és a megkötött házasságokat nézzük, akkor az intézet tavaly közzétett adatai alapján: 2019-ben több mint 35 ezer házasságkötés jött létre, míg válás több mint tízezer.  Szerbiában a népszámlálás a koronavírus-járvány miatt idén októberében végzik el. Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Köztársasági Statisztikai Intézet tervei szerint idén már elektronikus űrlapok és hordozható számítógépek segítségével történik majd.

Szerbia
népesség
népességcsökkenés

Most

17:54, Frissítve: 18:01

Kórházba szállították Ferenc pápát

Korábban tervezett orvosi vizsgálatok céljából kórházba szállították Ferenc pápát – jelentette be a vatikáni szóvivő. Matteo Bruni nem tért ki arra, milyen vizsgálatokat végeznek, és azt sem tudni, ezek mennyi időt vesznek igénybe.
17:19

Pályázat női vállalkozóknak

Idén is támogatja a női vállalkozókat a Tartományi Kormány. Az érintettek gépek és felszerelések vásárlására, számítógépekre, szoftverekre, valamint innovációs, digitalizációs fejlesztésre is kaphatnak vissza nem térítendő támogatást.
17:01

Az IFRC és a WHO budapesti központját is bővítik

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC), valamint az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) is bővítik a budapesti központját - jelentette be a Genfben tárgyaló magyar külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.