Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

2023.01.27
21:21
Forrás
Pannon RTV
Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

A fiatal lány eddigi életét meghatározó súlyos baleset - öt évvel ezelőtt - szegedi iskoláztatásának a kezdetén történt.

„2018-ban, Szegeden kizuhantam a második emeletről és eltört a C5-ös csigolyám, a medencém két helyen, a lapockám, és roncsolódott a tüdőm. Hetekig voltam lélegeztetőgépen. Nagyjából fél évet töltöttem el a kórházban, ezzel együtt a melencei rehabilitációs központban is. És fél év után kerültem haza. Majd úgy kerültem el a zentai klinikára. A rehabilitációm ott folytatódott."

Melencén nem sok jóval biztatták. Akaraterejének, a szülei, a család támogatásának és egy zentai klinikának köszönhetően mégis már elérte azt, hogy egy kis segítséggel állni tud, akár percekig is.

„Azt mondták, hogy fogadjam el a helyzetet, és hogy valószínűleg soha nem fogok tudni lábra állni, és hogy a szüleim is jobb, hogyha belenyugszanak ebbe az egészbe. Úgy is küldtek haza. Ott nagyjából ugyanazt az ellátást, azt a terápiát kaptam, mint mondjuk egy sztrókos beteg, miközben nekem gerincsérülésem van, ami teljesen más, és más ellátást is igényelne. De ők ezzel nem igazán foglalkoztak."

Aztán a közelmúltban a thaiföldi műtét lehetőségére hívta fel a figyelmét az orvosa. Ebben később egy gyógytornász is segített neki.

„A rehabilitációt Zentán folytattam tovább, 2019-ben kerültem a magánklinikára. Az orvosnőm hívta fel a figyelmemet arra, hogy van ez a lehetőség Thaiföldön, és hogy volt már egy magyarországi fiú, aki kiutazott és úgymond sikerrel járt, és hogy esetleg megpróbálhatnám én is, mert rontani nem tud a helyzeten, csak javítani. Ez egy úttörő eljárási módszer a gerincvelő-sérültek körében. Egy epidurális stimulátorról beszélünk, amit invazív eljárási módszerrel juttatnak be a gerincvelő védőburka fölé és így a meglévő impulzusokat, amit az agy küld, fölerősíti. Így tud létrejönni a mozgás, meg valójában minden szenzoros, motoros autonóm érzés, minden. Véletlen jutottam el a Kovács Deniszhez, aki segített nekem ebben. Ő már utazott ki Thaiföldre és a fiú, akit említettem Magyarországról, hogy ott volt, vele utazott és egy fotón láttam meg, hogy ott a Denisz is. Ráírtam, hogy tudna-e ebben segíteni és a segítségemre volt és ő kötött össze a thaiföldi orvossal is. Volt egy zoom-beszélgetésünk az orvossal, ahol átnézte a dokumentumokat és azt mondta, hogy alkalmas vagyok a műtétre, és hogy várnak szeretettel."

A műtétre azonban egy komolyabb pénzösszeg szükséges, melynek összegyűjtésére széleskörű támogatás szükséges.

„Szintén Süli Mónika doktornő hívta fel a figyelmemet, hogy esetleg megpróbálhatnám a Budi human alapítványnál. Hallgattam is rá és utána érdeklődtem. Rájuk írtam, ők mondták, hogy milyen dokumentumokra van szükség, amit én elküldtem nekik. Jóváhagyták és következő nap már mehettem is aláírni a szerződést. A gyűjtésnek még egy hete se, hogy elindult. Még nagyon az elején járunk. Bárki, aki szeretné, az tudja a Budi human oldalán követni a gyűjtést, hogy hol tart, azt is, hogy ki adott, hogy mennyi pénzt adományozott – minden követhető. Az összeg, amit gyűjtünk majdnem 16 millió dinár. A Budi human oldalán mindenki követheti a gyűjtést. Valamint ott elérhetőek a számlaszámok. Mindenki, aki segíteni akar ebben a harcban, azt tud, a 3030-as telefonszámra 1425-öt kell beírni és segíteni tud ebben a harcban, hogy önálló életet éljek."

Anita közben igyekszik minél jobb erőnléti állapotba kerülni. Az egyensúly megtartása okozza neki a legnagyobb problémát. Ehhez vannak segédeszközei.

„A napom jelentős részét az edzések töltik ki. Napi négy-öt órát edzek. Ez mellett a klinikára járok heti kétszer. A célom az, hogy minél jobb állapotba kerüljek a műtétre. Mert, hogy annál hatásosabb lesz és láthatóbbak lesznek az eredmények. Amikor épp nem edzésen vagyok, akkor kézimunkázni szoktam. Ékszereket készítek. És ezzel is edzem az ujjam finom motorikáját. Valamint egész jó terápia a lelkemnek is."

A gyűjtési akcióba gyorsan bekapcsolódott a muzslyai közösség is. Anita nem tartja magát egy kimondottan szociális személynek, de nagyon meglepődött azon, hogy mennyi segítőkész ember fogott össze azért, hogy segítsen.

Palatinus Ervin, tanácselnök, Muzslya Helyi Közösség: „Minden civil szervezet a saját módján és lehetőségeik keretein belül próbál segíteni. A vadászok adnak őzet, a RÉMUSZ, a hagyományőrzők megfőzik és utána eladják. Az összes befolyt jövedelmet, azt Anitának ajándékozzák. A nőszervezet, a nők klubja, sütik a palacsintát. Tehát több ilyen akció fog lezajlani Muzslyán, egyetlen egy céllal, hogy segítsünk. Minden esemény, tehát a farsangi bál, a zenészbál, tehát ami történik a mai naptól májusig Muzslyán, minden eseményen hatunk a jelenlevőkre, résztvevőkre, hogy kapcsolódjanak be az akcióba."

A baleset után az iskoláztatása megszakadt, a baráti köre is szinte teljes mértékben kicserélődött.

„A régi társaságból talán egy-két embert tudnék említeni, akivel havonta, kéthavonta esetleg halljuk egymást. A régi osztálytársak vették fel velem a kapcsolatot és azokkal egész jól elvagyunk egymás társaságában és támogatnak mindenben. A társaság, a barátok és a család az, akire leginkább támaszkodhatok ebben a nehéz helyzetben. Ők azok, akik mindent megtesznek azért, hogy a mozgáskorlátozott élet nehézségeit legkevésbé érezzem. A Szegedi Tudományegyetem egészségtudományi szociális képzési karán tanultam ápolási szakot, ápolást és betegellátást. A tanulmányaim a sérülés következtében megszakadtak. De nem zárkózom el attól, hogy egy nap továbbtanuljak. Valószínű nem ugyanezt a szakot. Ami leginkább érdekel az a pszichológia, minden, ami az emberi elmével van kapcsolatban."

Az emberek többségének az anyagi helyzete most kedvezőtlen, de összefogással, mindenkinek a maga kis hozzájárulásával teljesülhet Anita vágya: az, hogy fölálljon és végigsétáljon a házban. Mert, hogy ezt ígérte a nagymamájának is.

Páger Anita
gyűjtés
Muzslya
kerekesszék

Most

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.