Ugrás a tartalomra

Egy hét után érzékelhetjük a korlátozások hatását

2020.12.08
06:54
Forrás
Szerbiai RTV, 021.rs
Ismét emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában. Vajdaságban 1275 koronavírusos beteget vettek nyilvántartásba az elmúlt 24 órában. Az utolsó pillanatban, de még időben nyílt meg a batajnicai új covid-kórház.

Ismét emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában

Az elmúlt egy napban 15 697 tesztből 6 557 lett pozitív. A kór szövődményeibe 56 ember halt bele, ezzel 2005-re emelkedett a halottak száma, ez hivatalosan 0,89 százalékos halálozási arányt jelent. Jelenleg 8209 beteget kezelnek kórházban, közülük 283-an vannak lélegeztetőgépen. 

A mai napon nyilvántartásba vett 6557 koronavírusos esetből a legtöbbet, 1583-at, Belgrádban regisztrálták. A szerb fővárost Újvidék követi 475 esettel, majd Kragujevac következik 303 beteggel. Kraljevóban 238, Nišben 180, Nagybecskereken 76, Szabadkán 127, Pancsován pedig 120 pozitív esetet regisztráltak.

Romlik a szabadkai járványhelyzet, jelenleg 188 koronavírusos beteget kezelnek a Szabadkai Közkórház covid-részlegein - tájékoztat az egészségügyi intézmény. Az elmúlt 24 órában 73 tünetekkel rendelkező beteget vizsgáltak meg a kórházban, és 26 pácienst benntartottak kezelésen, míg 24 eddig ott lábadozó személyt otthoni karanténba küldtek. A kórházban fekvő betegek közül 20 személy állapota súlyos, ők intenzív terápiát kapnak, közülük 15-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva. 

A batajnicai kórház az utolsó pillanatban készült el, mert a betegek számára kevés a hely, és nagyszámú fertőzöttnek van szüksége kórházi kezelésre - mondta a szerb közmédia hétfő reggeli műsorában dr. Nebojša Lađević. A szerbiai altatóorvosok és a batajnicai covid-kórház koordinátora rámutatott, hogy az első tüneteknél azonnal jelentkezni kell a covid-rendelőkben, nem szabad otthon öngyógyítást folytatni. A hétvégén 324 fertőzöttet fogadott az új, batajnicai covid-kórház, az intenzív osztályra 39-en kerültek, közülük 12-en vannak mesterséges lélegeztetésen, a többiek oxigénterápiát kapnak - mondta Lađević. Rámutatott, hogy a koronavírus-fertőzés most minden korosztályt érint, és a hétvégén kórházba kerültek közül a legfiatalabb beteg 1997-es születésű. „Mi most azokat a betegeket fogadjuk, akik tíz nappal ezelőtt fertőződtek meg. Az, ami viszont aggasztó, az az irányzat, hogy mi csupán egy hétvége alatt annyi beteget vettünk fel az új kórházba, mint amennyi hely van egy átlagos szerbiai klinikai központban Belgrádban, például a Zvezdarán. Ez sokkal több, mint amennyi a zimonyi kórházban vagy a Bežanijska Kosa Klinikai Központban van. Ennyien fekszenek most Batajnicán.”

Lađević azt mondta, ez a harmadik hullám csúcsa, mert még soha nem volt ennyi fertőzött. A szakember hozzátette, egyelőre van elegendő egészségügyi dolgozó, mert a Szerbiai Klinikai Központ átszervezésével átirányították őket a batajnicai covid-kórházba. „Megjelent és lezárult a Szerbiai Klinikai Központ pályázata új dolgozók felvételére. De ezeket az embereket be kell vezetni a munkába, ezek fiatal emberek, a nővérek és az orvosok is. Ebben elsősorban a Szerbiai Klinikai Központ szakorvosaira támaszkodunk.”

A szakember hozzátette, hogy az orvosok és az ápolók száma is véges. Azt mondta, egyelőre oxigénből és a kezelésben alkalmazott gyógyszerekből is van elegendő Szerbiában, de ismételten felszólította a polgárokat a maszkok viselésére, a távolságtartásra és a kézmosásra olyankor is, mielőtt megérintenék a maszkot. Csökkenteni kell a kórházi ápolásra szorulók számát, mert - mint láthattuk - csupán egyetlen hétvégén egy nagy klinikai-kórházi központ megtelt - figyelmeztetett Lađević.

Mi a helyzet Vajdaságban?

1275 koronavírusos beteget vettek nyilvántartásba az elmúlt 24 órában Vajdaságban. A legtöbb esetet, 397-et az elmúlt egy napon Újvidéken regisztrálták - jelenti a Vajdasági Közegészségügyi Intézet. Mint írják, a járványügyi helyzet továbbra is kritikus Pancsován, Nagybecskereken, Nagykikindán, Zomborban, Szabadkán és Mitrovicán. Az aktív esetek száma jelenleg több mint 35 ezer a tartomány területén.

Sok a súlyos klinikai kórképet mutató koronavírusos beteg

Erről beszélt Goran Stevanović, a belgrádi Fertőző Betegségek Klinikájának igazgatója, aki szerint a covid-rendelőkben jelentkező betegek száma nem csökkent.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy súlyosbítja a helyzetet azoknak a betegeknek a száma, akik nem jelentkeztek időben vizsgálatra és a betegséget saját maguk próbálták kezelni, otthon. Stevanović továbbra is az intézkedések betartására figyelmeztet. Mint mondta, a kórházi kapacitások folyamatosan feltöltődnek az új betegekkel, mivel egyre több a súlyos és a közepesen súlyos klinikai kórképet mutató beteg, és egyre kevesebb azoknak a száma, akik könnyen vészelik át a betegséget.

Batajnica
koronavírus
járvány
betegek
Dr. Nebojša Lađević
Szerbia
koronavírus-járvány
koronavírus-fertőzöttek
koronavírus-áldozat
koronavírus-fertőzés
kórház

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.
07:39, Frissítve: 07:54

Támadás az Eiffel-toronynál, egy halott

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah Akbar".
07:03, Frissítve: 07:29

Advent első vasárnapja

Eljött az ideje, hogy meggyújtsuk az első gyertyát az adventi koszorún. Az idei ünnepkör azonban rendhagyó, különbözik a korábban megszokottaktól.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.