Ugrás a tartalomra
TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs

Egy nap alatt újabb 236 ember tesztje lett pozitív Szerbiában

2020-08-09
15:29
2020-08-09
20:12
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug, Pannon RTV
Többen vannak lélegeztetőgépen a koronavírus miatt Szerbiában, ugyanakkor ezúttal csökkent az azonosított fertőzöttek száma, de kevesebbet is teszteltek - ezt mutatják a legfrissebb adatok.

18:00 - Az újvidéki kórházakban 11-gyel kevesebb koronavírusos beteget ápolnak, mint szombaton. A legfrissebb adatok szerint a Duna-parti város egészségügyi intézményeiben 241 pácienst kezelnek jelenleg. A Vajdasági Klinikai Központban 218, míg a péterváradi Katonakórházban 23 fertőzött lábadozik. Egyébként 14-en szorulnak lélegeztetőgépre - jelenti a Vajdasági Klinikai Központ. Az illetékesek továbbra is arra kérik a polgárokat, hogy tartsák be a megelőző intézkedéseket, annak érdekében, hogy visszaszoruljon a járvány a tartomány területén. 

15:00 - Az elmúlt 24 órában újabb 236 ember tesztje lett pozitív. Összesen 6251 személyt vizsgáltak meg a szakemberek. A kór szövődményeibe 9-en haltak bele az elmúlt egy napban, így az elhunytak száma összesen 641 az országban. Lélegeztetőgépen 106-an vannak. Kórházban országszerte egy híján 3 ezer koronavírusos beteget ápolnak jelenleg.

Országszerte csökkenés tapasztalható a kórházi kezelésre szoruló betegek számát illetően - mondta a szerbiai válságstáb vasárnapi sajtótájékoztatóján dr. Predrag Kon. A járványügyi szakorvos ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a csökkenés a vártnál lassabban megy végbe: „Amit Belgráddal kapcsolatban elmondhatok, hogy napról napra csökken a regisztrált esetek száma, azon vizsgálatok után, amelyek esetében fennállt a koronavírus gyanúja. Ez a csökkenés azonban lassabban megy végbe, mint amire számítottunk, ellentétben a kórházak mentesítésével. Mindemellett a vírus továbbra is velünk van. Ezek a számok még mindig magasak, és a helyzet az egyértelmű javulás ellenére továbbra is bizonytalan.”

Dr. Predrag Kon beszélt a szeptemberi iskolakezdésről is. Annak részleteiről várhatóan kedden tájékoztatják a nyilvánosságot. Az oktatással kapcsolatban vannak még technikai kérdések, amelyek bizonyos iskolák lehetőségeivel kapcsolatosak. A szülőknek azonban már most tudniuk kell, hogy csak az egészséges gyerekek mehetnek majd iskolába - részletezte a járványügyi szakember: „Szükséges lesz, hogy a gyerekeknek minden reggel az iskolába indulás előtt lehetőség szerint megmérjék a lázát, hogy ezt ne maguknak az iskoláknak kelljen megtenniük. Ez az egyik dolog. Másrészről pedig szükség lesz a szülők segítségére, hogy beszéljenek erről a gyerekeikkel.”

A továbbiakban egyébként nem tart minden nap sajtótájékoztatót a szerbiai országos válságstáb. A legközelebbi tájékoztató időpontjáról időben értesítik a nyilvánosságot. A járványhelyzetről és az aktuális adatokról addig a covid19.rs oldalon tájékoztatják a közvéleményt.
 

268 gondozott és 78 gondozó fertőzött jelenleg koronavírussal a szerbiai szociális intézményekben - jelentette ki Zoran Ðorđević. A szerb szociálisügyi miniszter elmondta, az elkövetkező hetekben a helyzet stabilizálódását várják. A jelenleg beteg személyek mindannyian enyhe tüneteket tapasztalnak magukon - tette hozzá Ðorđević. A Prva TV-nek adott interjújában elmondta, gyermekotthonokban eddig nem regisztrálták a kórt. Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, egyebek között szabadkai, újvidéki, antalfalvi és pancsovai idősotthonokban is megjelent a koronavírus.

Javulóban van a járványügyi helyzet Szabadkán - nyilatkozta ma reggel a szerb közmédiának Gordana Krtinić járványügyi szakember.

 A szerb miniszterelnök elmondta, az elmúlt napokban országos szinten több személyt engednek haza a kórházakból, mint ahányan bekerülnek kezelésre. A nemrégiben meghozott járványfékező intézkedések eredményesek, így távol áll az ország attól, hogy esetleg kijárási tilalmat vezessenek be, ugyanakkor nagyon fontos a mostani intézkedések betartása - tette hozzá.

Arról is beszélt a szerb kormányfő, hogy jelenleg az a legvalószínűbb forgatókönyv az iskolakezdés kapcsán, hogy szeptember elsején az általános iskolák alsós tagozatai, különösen az elsősök elindulhatnak az iskolába. Mint mondta, erről kedden születik majd végleges döntés.

Szavai szerint Szerbia az első országok között lesz, amelyek megkapják a koronavírus elleni védőoltást. Erről egyébként több országgal is tárgyalnak már - tette hozzá.

Külpolitikai kérdésekről szólva elmondta, a régióban uralkodó helyzet jelenleg rendkívül összetett, azonban Szerbia folyamatosan a béke fenntartására törekszik, ebben érdekelt.

Némi optimizmussal abban reménykedünk, hogy augusztus végéig jelentősen csökkenni fog a koronavírussal fertőzöttek száma Szerbiában - jelentette ki Branislav Tiodorović a Novosti napilapnak. A járványügyi szakember elmondta, a polgárok felelősen viselkednek, és egyre fegyelmezettebben tartják be az előírásokat. Véleménye szerint csökken a járvány okozta nyomás a kórházakra, ennek ellenére továbbra is elengedhetetlen az elővigyázatosság. További türelemre intette az embereket, és annak a reményét fejezte ki, hogy a szerb kormány hamarosan engedélyezni fogja a kulturális eseményeket.

A tegnapi adatok az alábbi cikkben tekinthetők meg:

kórház
ellátás
kezelés
csökken
fertőzött
kijárási tilalom
koronavírus
Covid
Szerbia

Most

12:12

Összefogásban az erő

Összefogott a jövő vasárnap tartandó oromhegyesi helyi közösségi választás mintegy 15 jelöltje, hogy önkéntes munkával megszépítsék az egyik helyi játszóteret.

Népszerű