Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt

Egy óra áramszünet a bolygóért

2023.03.25
09:29
Forrás
Szerbiai RTV
Idén újra elsötétül a világ egy órára.

Március utolsó szombatján, azaz a mai napon rendezik meg a Föld órája elnevezésű kampányt, amely a világ legnagyobb önkéntes akciója. A kezdeményes a Természetvédelmi Világalap szervezésében Ausztráliában indult 2006-ban, de már a következő évben nemzetközi eseménnyé vált. Az akció célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a mérhetetlen pazarlásra és a környezettudatos életmód fontosságára.

Az akció minden évben 20 óra 30 perctől kezdődik, amikor egy órán keresztül elsötétülnek a világ nevezetességei, illetve a háztartások és vállalkozások nem létfontosságú lámpáik és elektromos berendezéseik.

A lámpák leoltásával Szerbia a világ több mint 180 országa közé csatlakozik, amelyek ezzel a szimbolikus gesztussal hívják fel a figyelmet a globális, környezeti problémákra. Ezért ha Ön is teheti, ma este Ön is tartson egy óra áramszünetet a Földért!

áramszünet
Föld órája

Most

13:43, Frissítve: 13:53

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.
13:21, Frissítve: 13:52

Július elsejétől drágul a cigaretta Szerbiában

Ez lesz a második áremelés idén és valószínűleg a szokásos 10 dinárral drágul majd. A drágulás oka a 2020 végén elfogadott jövedéki naptár, amely szerint 2025-ig minden január és július elején 1,5 dinárral emelik a cigaretta utáni külön jövedéki adót

Népszerű