Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Egyelőre nem lehet karanténkötelezettség nélkül átlépni a határt

2020-05-09
12:49
2020-05-09
16:57
Forrás
Pannon RTV
A horgosi és a kelebiai átkelőhelyen még nem kaptak hivatalos értesítést arról, hogy friss koronavírusteszttel karanténkötelezettség nélkül be lehet lépni Szerbiába. Ezért nem alkalmazzák a döntést.

A horgosi Farkas Teréz lánya Magyarországon él és dolgozik. A járványhelyzet előtt két-három hetente találkoztak, két hónapja viszont már csak a virtuális térben tudják tartani a kapcsolatot.

Teréz szerint lánya megcsináltatná a koronavírus-tesztet, ha így tudnának találkozni: „Valószínűleg megcsináltatná, habár elég költséges, sajnos. Szerintem ez nagyon sokunknak gondot jelent majd, hallottam az ismerőseimtől is, hogy nem valószínű, hogy nyáron haza tudnak jönni a gyerekeik külföldről, mert sokba kerül az egész családnak a tesztet megcsináltatni.”

Ana Brnabić pénteken megerősítette: negatív koronavírus-teszttel karantén nélkül lehet belépni Szerbiába. Ellenkező esetben 14 napos izoláció vár a határt átlépőkre. A szerb miniszterelnök szerint, a külföldiek belépésének folyamatát is liberalizálták, ami elsősorban a vállalkozások és a Szerbiában tanuló diákok miatt fontos, de az előírásokkal összhangban mégis korlátozzák valamelyest a mozgásukat. Nekik úgyszintén fel kell mutatniuk egy 3 napnál nem idősebb negatív koronavírustesztet - tette hozzá Brnabić.

A horgosi határ szombat délután üresen állt. Egyelőre nincs forgalom, noha a válságstáb ajánlást intézett a kormány felé.

Pénteken döntés született arról, hogy negatív koronavírus-teszttel, karanténkötelezettség nélkül be lehet lépni Szerbiába. Ez a teszt nem lehet régebbi 72 óránál. A Horgos-Röszke autópálya határátkelőhelyen az illetékesek erről még nem kaptak hivatalos értesítést, így még nem alkalmazzák ezt a döntést.

Egyelőre tehát meg kell várni, hogy megjelenjen az ezzel kapcsolatos jogszabály. Erről írt közösségi oldalán Pásztor Bálint. A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője posztjában beszámolt arról, hogy mi az igazság a határátlépéssel kapcsolatban.

határ
karantén
karanténkötelezettség
Kelebia-Tompa
Horgos

Most

21:44

Szombaton is extrém lesz az UV-sugárzás

8,3-as, extrém UV-B-sugárzás várható - közölte a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.
19:08, Frissítve: 19:23

Orbán Viktor: Jó évet zár a V4

Jónak nevezte a Visegrádi Együttműködés (V4) országainak elmúlt egy évét Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma Varsóban, a kormányfők csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón.

Népszerű