Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Payeta Maurice

„Egyértelmű üzenet volt a migránsoknak” - megértették, csökkent a számuk Szabadkán

2023.02.05
19:29
2023.02.05
19:53
Forrás
Pannon RTV
Az illetékes intézmények által közösen végrehajtott számos akcióval egyértelmű üzenetet küldtek a migránsoknak, Szabadka környékén nem léphetik át az államhatárt, nyilatkozta nemrégiben Bojan Šoralov.

Az észak-bácskai körzetvezető szerint tavaly júliusban több mint négyezer illegális bevándorló tartózkodott Szabadkán, most pedig pár százan vannak. A helyiek elmondása szerint azonban fokozatosan visszatérnek a makkhetesi erdőbe, ahol állítólag továbbra is előfordulnak éjszakai lövöldözések a marokkói és afgán csoportok között.

A Szabadkán és környékén tartózkodó illegális bevándorlók többsége marokkói, afgán és szír. Az illetékesek szerint a szabadkai befogadóközpontban most nagyjából 200 migráns tartózkodik, és a Szabadka környéki erdőkben, a magyar határ közelében nagyjából négyszázra tehető a számuk. A hideg, csípős, szeles, fagyos időben a migránsok a délelőtti órákban a befogadóközpontban a meleg szobákban alszanak.

A hírek szerint nagy a fegyelem a befogadóközpont területén, ugyanis most nincs szemét egyáltalán, a migránsok ugyanis naponta több alkalommal kitakarítják az udvart.

Teljesen más a kép a szabadkai befogadóközpontban, mint amit tavaly nyáron láthattunk. Lényegesen kevesebb a migráns, minden sátrat elbontottak, a növényzetet lekaszálták. A legtöbb illegális bevándorló csak pár napot, esetleg néhány hetet tölt a befogadóközpontban, nagyjából húsz olyan férfi van, akik hónapok óta ott tartózkodnak, tudtuk meg az illetékesektől. A rendőrök is rendszeresen járőröznek a befogadóközpont környékén.

A makkhetesi erdőbe viszont ismét folyamatosan érkeznek a hívatlan vendégek, panaszolják az ott élők. „Kevesebben vannak most, de éjjel rendszeresen jönnek. Gyalog mennek. Nem mennek a fényben, hanem a legelőn keresztül, hogy ne látszódjanak. Valószínűleg a rendőröktől félnek és arra mennek az erdő felé.”

Hozzátette, időnként lövéseket is lehet hallani az erdő mélyéből, de nem tudni, kik lőnek. Egyes, hivatalos szervek által meg nem erősített információk szerint két nagyobb migránstábor van a makkhetesi erdőben, az egyikben marokkóiak, a másikban afgánok tartózkodnak.

migránsok
bevándorlás

Most

17:29, Frissítve: 17:37

Tapasztalatszerző körúton

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, magyar miniszteri biztos tapasztalatszerzés céljából munkatársaival Belgrádba és Dél-Bánátba látogatott.
16:37, Frissítve: 18:02

A hírös debellácsi nagyvásár

A torontálvásárhelyi híres debellácsi nagyvásár az idén ünnepli 150 éves fennállását. Az első tavaszi vásár nagyon jól alakult, a helyiek és a szervezők szerint rég nem volt ilyen nagy az érdeklődés.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.