Ugrás a tartalomra
Nagybecskerek, zsinat
Pannon RTV/Idei Sándor

Egyházmegyei zsinatot tartanak Nagybecskereken

2017-12-04
08:34
2017-12-05
16:24
Forrás
Pannon RTV
„Jó nekünk itt!” mottóval a Nagybecskereki Egyházmegyében első alkalommal tartanak egyházmegyei zsinatot 2017 és 2020 között.

A székesegyházban Német László megyéspüspök vasárnap hivatalosan is megnyitotta a 2020-ig tartó zsinati folyamatokat és átadta a zsinati bizottságok tagjainak a kinevezését.     

A rossz idő ellenére több száz hívő jött el a nagybecskereki székesegyházban bemutatott vasárnapi szentmisére, a zsinati folyamatok ünnepélyes megnyitójára. Német László, nagybecskereki megyéspüspök: „Kilenc különböző csoport vezetésével kivizsgáljuk azokat a témákat, amelyek számukra fontosak, hogy 2020 szeptemberében, amikor összejövünk három napra, a befejező zsinati napokra, akkor egy olyan dokumentumot készítsünk el, amely megfelel a valós helyzetünknek, a jelennek. Benne volna egy kevés a múltunkból is, hogy kerültünk ide, és hol állunk.”

Zsinat, Nagybecskerek

2011-ben Bánátban mintegy hatvan ezren vallották magukat katolikusnak. Ma ötvenezren lehetnek az illetékesek szerint. A zsinat megpróbálja megállítani a negatív folyamatokat. Mészáros István, Pancsova: „Nagyon jellemző az elvándorlás ebben az egyházmegyében is, erre is valami megoldást kellene találnunk, hogy azok, akik elmennek, azok vigyék a hitüket, akik pedig itt maradnak, azok pedig tudják tovább vinni a családoknak.”

Az egyik legfontosabb feladat a családokkal való foglalkozás lesz. Halmai Ágnes, Muzslya: „Kezdenek kiürülni a templomaink, és hogyha körülnézünk, úgy látjuk, hogy nyolc-tíz családnál több nem jár a szentmisékre, és nem igazán gyakorolja a hitét. Nagyon nagy feladatunk lesz a zsinat alatt, hogy valamiképpen próbáljuk ezeket a családokat felkarolni, és itt maradásukat biztosítani.”

2018 tavasza és 2019 decembere között - pasztorálszociológiai felmérést végeznek a Nagybecskereki Egyházmegyében. A zsinati folyamatok követésével Csiszár Klára pasztorálteológus foglalkozik. Csiszár Klára, pasztorálteológus, Frankfurt: „Olyan egyházi témákról kezdenek el majd beszélgetni, gondolkodni, együtt átimádkozni ezeket a témákat, amelyekről talán eddig még nem beszéltek. Kezdve attól, hogy mire van szükségük a fiataljainknak, milyen helyzetben vannak az időseink, hogy állnak a templomaink.”

A szentmisén elmondták a zsinati imát, amelyet három éven keresztül imádkozza majd Bánát hívő népe minden szentmisén. A templom előtti téren égő mécseseket tartva, kirajzolták a zsinat lógóját, egy szívet, amely nyitva van.

Nagybecskereki Egyházmegye
egyházmegyei zsinat
2017-2020.
Nagybecskerek
Németh László

Most

13:35, Frissítve: 13:56

Mátyás király emlékév 2018-ban

Potápi Árpád János közölte: a Kárpát-medence magyarsága az emlékévhez kapcsolódva számos közös rendezvényt, konferenciát tart majd, kiállítást, illetve a fiataloknak történelmi versenyeket szerveznek.
13:09, Frissítve: 13:28

Lakásépítési projektbe kezd Szerbia

Tavaszra kezdik építeni hat városban a rendőröknek, a katonáknak és a biztonsági szolgálat alkalmazottainak szánt lakásokat – erősítette meg Aleksandar Vučić államfő.
12:58, Frissítve: 13:09

Putyin elrendelte az orosz csapatok visszavonását

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légi támaszpontra.
11:53, Frissítve: 11:59

Vučić a francia elnökhöz utazik

Franciaországba utazik Aleksandar Vučić szerb államfő, este pedig kétoldalú tárgyalásokat folytat majd Emmanuel Macron francia elnökkel - írja a Tanjug.
11:07, Frissítve: 11:17

„Az emberekben ott van az önzetlen szeretet”

Őrizd a lángot! címmel tartott jótékonysági adventi koncertet az adai színházteremben Fehér Nóra énekesnő. Az est bevételét a súlyos betegségben szenvedő Orcsik Dorkának és családjának ajánlotta fel.

Népszerű

Cvijan család háza

Segítsünk a szabadkai Cvijan családnak

Egy hete nincs áram a szabadkai Cvijan család házában, mert nincs miből fizetni a számlát. Heten élnek együtt egy háztartásban. Zsuzsanna egyedülálló anyukaként neveli két gyermekét.