Ugrás a tartalomra
Nagybecskerek, zsinat
Pannon RTV/Idei Sándor

Egyházmegyei zsinatot tartanak Nagybecskereken

2017-12-04
08:34
2017-12-05
16:24
Forrás
Pannon RTV
„Jó nekünk itt!” mottóval a Nagybecskereki Egyházmegyében első alkalommal tartanak egyházmegyei zsinatot 2017 és 2020 között.

A székesegyházban Német László megyéspüspök vasárnap hivatalosan is megnyitotta a 2020-ig tartó zsinati folyamatokat és átadta a zsinati bizottságok tagjainak a kinevezését.     

A rossz idő ellenére több száz hívő jött el a nagybecskereki székesegyházban bemutatott vasárnapi szentmisére, a zsinati folyamatok ünnepélyes megnyitójára. Német László, nagybecskereki megyéspüspök: „Kilenc különböző csoport vezetésével kivizsgáljuk azokat a témákat, amelyek számukra fontosak, hogy 2020 szeptemberében, amikor összejövünk három napra, a befejező zsinati napokra, akkor egy olyan dokumentumot készítsünk el, amely megfelel a valós helyzetünknek, a jelennek. Benne volna egy kevés a múltunkból is, hogy kerültünk ide, és hol állunk.”

Zsinat, Nagybecskerek

2011-ben Bánátban mintegy hatvan ezren vallották magukat katolikusnak. Ma ötvenezren lehetnek az illetékesek szerint. A zsinat megpróbálja megállítani a negatív folyamatokat. Mészáros István, Pancsova: „Nagyon jellemző az elvándorlás ebben az egyházmegyében is, erre is valami megoldást kellene találnunk, hogy azok, akik elmennek, azok vigyék a hitüket, akik pedig itt maradnak, azok pedig tudják tovább vinni a családoknak.”

Az egyik legfontosabb feladat a családokkal való foglalkozás lesz. Halmai Ágnes, Muzslya: „Kezdenek kiürülni a templomaink, és hogyha körülnézünk, úgy látjuk, hogy nyolc-tíz családnál több nem jár a szentmisékre, és nem igazán gyakorolja a hitét. Nagyon nagy feladatunk lesz a zsinat alatt, hogy valamiképpen próbáljuk ezeket a családokat felkarolni, és itt maradásukat biztosítani.”

2018 tavasza és 2019 decembere között - pasztorálszociológiai felmérést végeznek a Nagybecskereki Egyházmegyében. A zsinati folyamatok követésével Csiszár Klára pasztorálteológus foglalkozik. Csiszár Klára, pasztorálteológus, Frankfurt: „Olyan egyházi témákról kezdenek el majd beszélgetni, gondolkodni, együtt átimádkozni ezeket a témákat, amelyekről talán eddig még nem beszéltek. Kezdve attól, hogy mire van szükségük a fiataljainknak, milyen helyzetben vannak az időseink, hogy állnak a templomaink.”

A szentmisén elmondták a zsinati imát, amelyet három éven keresztül imádkozza majd Bánát hívő népe minden szentmisén. A templom előtti téren égő mécseseket tartva, kirajzolták a zsinat lógóját, egy szívet, amely nyitva van.

Nagybecskereki Egyházmegye
egyházmegyei zsinat
2017-2020.
Nagybecskerek
Németh László

Most

01:14, Frissítve: 01:22

Tombol a hőség Észak-Európában is

A szikkadt aljnövényzet sok helyütt lángra kapott Svédországban - az elmúlt két évtized legsúlyosabb erdőtüzei pusztítanak még a Sarkkörön túl is.
01:09

Pokoli hőség Japánban

Már Meteorológiai figyelmeztetést adtak ki Japánban, ahol a hőhullám legalább 30 emberrel végzett. A hőséggel összefüggő rosszullétek miatt több ezren kerültek kórházba az elmúlt két hétben.

Népszerű

Elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV munkatársa

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV magyarkanizsai tudósítója, Aranytoll-díjas újságíró, kedves kollégánk. Tegnap töltötte be 65. életévét és vonult nyugdíjba.
Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.
Budai Dániel

Meghalt a 15 éves Budai Dániel

A szabadkai fiú az egyik belgrádi gyermekkórházban töltötte utolsó perceit. Budai Dánielnek szív- és tüdőátültetésre lett volna szüksége, amiről korábban a Pannon RTV is beszámolt.