Ugrás a tartalomra
Tanjug/Nikola Andjic

Egymillió adagnyi kínai vakcina érkezett Szerbiába

2021-01-16
12:59
2021-01-16
16:44
Forrás
Pannon RTV
A Sinopharm nevű vállalat koronavírus elleni oltóanyagával akár már holnap vagy hétfőn megkezdődhet az oltás, amennyiben az illetékes szerb gyógyszer-engedélyeztetési hatóság biztonságosnak nyilvánítja azt. A kínai vakcina hatékonysága 80-86% körüli.

A kínai vakcinát szállító repülőgép szombat délelőtt landolt a belgrádi Nikola Tesla Repülőtéren. A gép érkezésekor Aleksandar Vučić is jelen volt. A szerb államfő elmondta, Pfizer-BioNTech, valamint az orosz Szputnyik V vakcinát követően a kínai Sinopharm oltóanyaga lehet a harmadik védőoltás, amit Szerbiában használnak majd.

„Ezek az oltóanyagok fontosak az egészség szempontjából, elsősorban. Másodsorban, ami ijesztően fontos az élethez, az a gazdaság. Arra törekszünk, hogy minél hamarabb visszatérjünk a normális élethez, hogy elkezdjünk többet dolgozni. Az emberek egy része a járvány alatt is többet dolgozott, az orvosok, az egészségügyi dolgozók, az ehhez kapcsolható szolgáltatást végzők. De az emberek egy másik része sokkal kevesebbet dolgozott, és mindannyiunknak többet kell dolgoznia.”

TANJUG/ZORAN ZESTIC/bs

Az oltóanyag érkezését mások mellett Csen Bó is a belgrádi reptéren várta. Kína belgrádi nagykövete elmondta, a két nép közösen harcol a koronavírus-járvány ellen.

„Kína volt az első ország a világon, amely azt ígérte, hogy a védőoltás globálisan megfelelő lesz mindenkinek. A kínai Sinopharm oltóanyagát bizonyos feltételekkel tavaly december 30-án jegyezték be hivatalosan. Majd 16 nappal később a vakcina Szerbiába is megérkezett.”

FoNet/AP

A bejelentések szerint hétfőn újabb 19500 adag Pfizer-BioNTech, kedden pedig 250 000 adag Szputnik V vakcina érkezik az országba. Szerbia további 460 000 dózis AstraZeneca védőoltást is igényelt, azt még egyelőre nem tudni, hogy mikor érkezhet meg. Tervben van továbbá a Moderna oltóanyag beszerzése is - mondták az illetékesek.

vakcina
Kína
Szerbia
koronavirus

Most

17:10, Frissítve: 17:23

Megkapta az oltást Áder János

A magyar köztársasági elnök néhány nappal ezelőtt kapta meg az értesítést háziorvosától, hogy sorra kerül és kínai vakcinát ajánlott fel neki.
16:00, Frissítve: 16:10

Antalfalván is folyamatos az oltás

Javában zajlik a koronavírus elleni oltás beadása Antalfalva községben is. A kínai Sinopharm, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a brit-svéd AstraZeneca által gyártott oltóanyagok közül választhatnak az oltakozni vágyók.
14:13, Frissítve: 16:54

Mi a teendő, ha valakit kutyatámadás ér?

Nemrég súlyos kutyatámadás ért egy szabadkai nőt. Az eset igencsak felborzolta a kedélyeket a városban, hiszen gyakran látni kóbor kutyákat az utcákon, a parkokban, a tereken magányosan vagy kisebb-nagyobb csoportokba verődve.

Népszerű

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.