Ugrás a tartalomra

Egymilliónál több mintavétel, egy személy elhunyt, ismét nőtt a napi fertőzöttek száma Szerbiában

2020.09.09
15:00
2020.09.09
16:20
Forrás
Szerbiai RTV
Egymilliónál is több főt teszteltek a koronavírus-járvány kitörése óta Szerbiában, egy nap alatt 84 új fertőzést jegyeztek fel, és további egy áldozatot követelt a betegség.

A tegnapi adatokhoz képest romlott a koronavírus-helyzet Szerbiában. Az elmúlt 24 órában újabb 84 személynél azonosították a fertőzést, ez pedig 31-el több, mint tegnap. A szakemberek 8.285 főt teszteltek. Egy személy elhunyt, az áldozatok száma 728-ra nőtt. Jelenleg 35 páciens szorul lélegeztetőgépre, állapotuk kritikus. Kórházban 407 fertőzöttet ápolnak. 32.078 igazolt eset van eddig az országban.

Fotó: Tanjug / Zoran Žestić

Zlatibor Lončar szerb egészségügyi miniszter a szerb közmédia reggeli műsorában elmondta, hogy továbbra is mindenkinek tiszteletben kell tartania a járványügyi előírásokat, a zárt terekben kötelezően maszkot kell viselni. Lončar kiemelte, hogy jövő héten találkozóra hívják azon kórházak igazgatóit, amelyek nincsenek benne a covid-rendszerben, hogy megszervezzék a munkájukat, és hogy a nem koronavírusos betegek folytathassák a kezelésüket. Arra a kérdésre, hogy Szerbia részt vesz-e a kínai vagy más vakcinák klinikai tesztelésében, Lončar elmondta, hogy nem, mivel azok nem teljesítik a gyógyszerügynökség által támasztott feltételeket.

Szerbiában nem fogják tesztelni a koronavírus elleni védőoltást - jelentette ki Zlatibor Lončar a Szerbiai RTV vendégeként. A szerb egészségügyi miniszter szerint nincsenek meg az ehhez szükséges feltételek. Szerbia polgárainak csak akkor fogják tanácsolni a védőoltás felvételét, ha az minden kritériumnak megfelel. Addig is marad a kézmosás, a védőmaszkok viselete és továbbra is ajánlott kerülni a tömeget - mondta Lončar.

„Csakis az elengedhetetlen feltételek meglétekor, vagyis ha a vakcina biztonságos, csakis akkor fogjuk a védőoltást beszerezni és ajánlani a polgároknak, csak ha az minden előírásnak és alapfeltételnek megfelel. Amivel rendelkezünk, az a szezonális influenza elleni védőoltás, ez október elsejétől lesz. Ez sokban segít majd, ez évtizedek óta bizonyított. Segít abban, hogy a két vírus ne keresztezze egymást, így a különösen érzékeny idős személyek és krónikus betegek, illetve az egészségügyi dolgozók is könnyebben átvészeljék az előttünk álló időszakot.”

Csökkent a vírus aktivitása, megnőtt azonban a légúti fertőzések száma - jelentette ki dr. Predrag Kon járványügyi szakértő. Elmondta, a regisztrált koronavírusos esetek számának csökkenése miatt a polgárok a kelleténél jobban elengedték magukat, és a felszólítás ellenére sem tartják be minden esetben az előírásokat. A köztársasági válságstáb tagja úgy értékelte, hogy noha a járványhelyzet enyhült, és jelenleg a vírus aktivitása alacsony szintű, továbbra is jelen van. Ezzel ellentétben nőtt az akut légúti fertőzések száma, Belgrádban a múlt héten 70 százalékkal több ilyen esetet regisztráltak, mint egy héttel korábban – fogalmazott Kon. 

Szerbia
Zlatibor Lončar
Dr. Predrag Kon
koronavírus
fertőzés

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.
07:39, Frissítve: 07:54

Támadás az Eiffel-toronynál, egy halott

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah Akbar".
07:03, Frissítve: 07:29

Advent első vasárnapja

Eljött az ideje, hogy meggyújtsuk az első gyertyát az adventi koszorún. Az idei ünnepkör azonban rendhagyó, különbözik a korábban megszokottaktól.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.