Ugrás a tartalomra
TANJUG/LAZAR LAZAREVIC/an

Egyre inkább le van terhelve a szerbiai egészségügyi rendszer

2020-07-13
00:00
2020-07-13
17:46
Forrás
Pannon RTV
Szinte mindenhol növekszik a fertőzöttek száma az országban – figyelmeztetnek az illetékesek.

A járvány kezdete óta a 491500 tesztből több mint 18000 lett pozitív. Eddig összesen 393 emberéletet követelt a kór Szerbiában.

Nišben négy intézményben fogadják a koronavírus-gyanús eseteket, ezért egyelőre nincs helyhiány a városban, viszont csak a mai reggel folyamán több mint 300 beteget vettek fel, akik közül 120-nál is többen lettek pozitívak koronavírusra. A betegség nem csak az időseket, a gyermekeket sem kíméli. Nišben csak ma 10 gyermeket helyeztek el a Covid-kórházakban, akik közül négyen fertőzöttek. A városban kialakított járványkórházak egyébként az egész régió lakossága számára, azaz csaknem 2,5 millió ember ellátására lettek felkészítve. Ráadásul a kórházak nem csak a koronavírusos személyeket, hanem más fertőzésben szenvedőket is kezelnek. Miroslava Živković, segédigazgató, Niši Klinikai Központ: „Minden emberi erőforrásunkat ráirányítottuk egyik és másik típusú betegeink kezelésére. Ez elég nehéz, figyelembe véve, hogy nincs elég orvosunk. Azaz nagyon sokat jelent számunkra a fiatal orvosok segítsége, akik ápolják a Covid-pácienseinket. Ezáltal egy bizonyos számú orvost át tudunk irányítani a nem Covid-betegek kezelésére, akikből szintén nagyon sok van.”

Užicében rohamos ütemben fogynak a kórházi helyek. A délelőtt folyamán már csak 20 szabad ágy volt, ezért a kapacitások bővítésén dolgoznak az intézményvezetők.

Novi Pazarból azonban végre jó hírek érkeztek. Hosszú idő után ismét 300-nál kevesebb személyt kezelnek a Novi Pazar-i Regionális Covid-Központban. Tíz nappal ezelőtt még a tesztelt személyek mintegy 50 százaléka volt pozitív, az elmúlt 3 napban viszont 20 százalék alá csökkent az arányuk. A fertőzöttek többsége egyébként 70 év feletti, és más betegségekben is szenved. Dr. Mirsad Đerlek, koordinátor, Regionális Covid-kórház, Novi Pazar: „Ami jelenleg a legnagyobb problémát jelenti a számunkra, az azoknak az embereknek a száma, akik terminális szakaszban érkeznek hozzánk, a tüdejüknek már csak az egyharmada működik, és rajtuk már szinte lehetetlen segíteni. A harc azonban folytatódik, mindent megteszünk azért, hogy minden egyes életet megmentsünk.”

Vranjéban négy Covid-kórház is működik, azonban a kapacitások szinte teljesen megteltek. Napról napra emelkedik a fertőzöttek száma. Az előző hétvégéhez képest most 50 százalékkal több személyt vizsgáltak meg az intézményekben. Volt olyan nap is, amikor 300 tesztet végeztek el.

A Požarevaci Közkórházban több mint 160 beteget kezelnek, közülük mintegy 70-en koronavírusosak. Egyre nagyobb számban érkeznek fiatalok is az intézménybe. Dr. Danko Nikolić, igazgató, Požarevaci Közkórház: „A korábbi időszaktól eltérően most a fiatalabb korosztály érintett. Vannak 2000-es születésűek is, de ’80-as, ’90-es születésűek is. Ezek újabban már nem is annyira enyhe esetek, vannak közöttük súlyosabbak is.”

A belgrádi kórházak is megteltek, emiatt a Covid-rendszerhez csatlakozott a Reumatológiai Intézet is.

Az illetékesek arra figyelmeztetnek, hogy kiapadni látszanak az emberi és az anyagi források is, ezért megtörténhet, hogy rendkívüli intézkedéseket vezetnek be, ha nem javul a járványhelyzet az országban.

koronavírus
járvány
Egészségügyi rendszer
covid-kórház
leterheltség

Most

14:46, Frissítve: 14:53

Játszik a US Openen Đoković

Az ATP világranglista első helyezettjének részvételéle a New York-i tornán bizonytalan volt, most azonban Đoković megerősítette, hogy ott lesz az amerikai Grand Slam-en.

Népszerű

Karantén vár a Szerbiába utazókra?

Szerbia PCR-teszt kötelezettséget és karantént róhat ki az országba utazó külföldiek számára - erről ír a szerb sajtó. A hírt Branislav Tiodorović, a válságstáb tagja is megerősítette.