Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Egyre kevesebb helyen van már házszentelés

2019-01-22
21:24
2019-01-22
21:50
Forrás
Pannon RTV
Egyes bánáti szórványtelepüléseken azonban még ragaszkodnak a középkori eredetű, keresztény szokáshoz. Sőt Szentmihályon az idén több házat szentelnek meg, mint a korábbi években.

Szentírási olvasmány, közös ima, utána pedig a pap megszenteli a házbéliek által kijelölt helyiségeket, majd erről bejegyzést tesz, jól látható helyen, az ajtófélfán vagy gerendán. A szentmihályi Miller-családban nagy jelentősége van ennek az eseménynek. Miller Rozália, Szentmihály: „A házszentelés minden évben megvolt. De én még néha szoktam magam is szentelni. Mert hallottam azt, hogy jó az embernek otthon is megszentelje kicsit a házat, udvart. Tartom tovább, mert ez valamikor is így volt.”

Egykor a papok házról-házra mentek, mostanában már csak a vízkeresztkor bejelentett igény szerint történik a házszentelés. Elias atya azonban idén visszahozta a régi hagyományt Szentmihályra: úgy döntött, hogy minden házat felkeres a faluban. Elias Ohoiledwarin, plébániai kormányzó, Szentmihály: „Látom, hogy várnak. És nagyon nagy az érdeklődés. Tavaly úgy csináltam, hogy aki jelentkezett, akkor mentem oda és házakat szenteltem. De most sokan vannak, akik nem jelentkeznek, de nagyon akarnak. Úgy látom, hogy nem kell a jelentkezés, hanem csak menjek oda.”

A hiedelem szerint a házszentelés egész évre meghatározza a benne élők sorsát. Egészséget, megértést hoz, összetartja a családot. Bibu Brigitta, Szentmihály: „Családunkban a házszentelés a hitünk megerősítésének egy formája. Fontosnak tarjuk, hogy minden év elején megszenteljük a házat. Így kérjük az Isten áldását és kegyelmét az elkövetkező évre.”

Sok helyen a háziállatokat is megszentelik, hogy gyarapodjanak és megvédjék őket minden bajtól. Csapó Valéria, Szentmihály: „Ez egy fontos dolog, hogy a házat minden évben megszenteljük. Ugyanúgy szoktuk az udvarunkat, még a jószágunkat is – tehát, amink van, hogy az szeretetben, békében növekedjen.”

Nagybecskereken tíz évvel ezelőtt még száz házat szenteltek meg évente. Ma csak hatvanat. Egyesek az új házba, vagy másik otthonba való beköltözéskor szenteltetnek. Faluhelyen azonban még ma is sok család minden évben várja a házszentelést.

házszentelés
Szentmihály
Elias atya

Most

17:31

Szibériában is meleg volt a június

Rekordmagas volt a júniusi átlaghőmérséklet a szibériai sarkvidéken - ez derül ki az Európai Unió Földet és a klímaváltozást megfigyelő kutatóprogramjának adataiból.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.