Ugrás a tartalomra

Egyre több az egyhajúvirág Szabadka környékén (videó)

2017.03.14
12:28
Megnövekedett az egyhajúvirágok száma a szabadkai homokvidéken
Megnövekedett az egyhajúvirágok száma a szabadkai homokvidéken. Tavalyelőtt hatvan, tavaly nyolcvanezer egyedet számoltak meg a szakemberek. A lila virágú, apró növény Szerbiában csak itt található meg. A környezetvédők a növény élettérének fokozatos visszaállításán dolgoznak. egyhajuvirag 2 Az egyhajúvirág Szabadka környékén a tavasz egyik első hírnöke. A faj szigorúan védett. Magyarországon az eszmei értéke 30 ezer forint. Szerbiában az elmúlt években piacokon is árulták, de a figyelemfelkeltésnek és a büntetéseknek köszönhetően ez egyre ritkább. Szekeres Ottó, természetvédelmi őr, Palics-Ludas Közvállalat: „Általában hagymával együtt szedik fel a növényeket. Attól függően, hogy hány virágot gyűjtött be és nyilvánvalóan attól függően, hogy kereskedik-e vele vagy saját kedvteléséből gyűjtötte be, változik a büntetés mértéke. 10 ezer dinártól kezdődik, és akkor határ a csillagos ég. Sőt akár még börtönbüntetéssel is járhat.” egyhajuvirag 1 A szabadkai homokvidék 30 fokozottan védett növényfajnak ad otthont. Ezeknek az állományait a Palics-Ludas Közvállalat természetvédelmi őrei évente felmérik. Az egyhajúvirág állománya folyamatosan szaporodik.Dobó Márta, megbízott igazgató, Palics-Ludas Közvállalat: „2008 óta az aktív természetvédelemnek köszönhetően egyre inkább nő az egyedek száma. 2015-ben közel hatvanezer egyedet lehetett megszámolni. A tavalyi évben márt több mint nyolcvanezer példányról beszéltünk, és bízunk benne, hogy idén ennél még több virágot meg tudunk majd számolni.”
Szabadka
tavasz
Palics-Ludas Közvállalat
egyhajúvirág
számlálás

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.