Ugrás a tartalomra

Egyre több dokumentum érhető el elektronikusan Szerbiában

2019.01.02
07:42
2019.01.02
08:46
Forrás
VajdaságMA, Szerbiai RTV
Január 1-től interneten keresztül is elérhetővé váltak a vagyonadóról, az egyéb közbevételekről és az anyakönyvekről szóló információk a polgárok, a gazdaság és az állam számára Szerbiában.

Az egységes információs rendszernek köszönhetően a polgárok és a gazdaság betekintést nyerhetnek a Szerbia területén lévő teljes vagyonukba, elektronikus úton is benyújthatják a vagyonadó megállapítására vonatkozó kérelmeket. Az eUprava szolgáltatásaival 145 helyi önkormányzat különböző adatbázisait központosítják, így a helyi adóadminisztráció összeköttetésben áll az állami adatközponttal. Februártól a portálon elérhetővé válik az elektronikus adófizetési szolgáltatás is. A pénzügyminisztérium és az Adóhivatal teljes körű betekintést nyer elektronikus úton a Szerb Köztársaságban lévő mintegy 5 millió természetes személy, a kétszázezer jogi személy és majdnem háromszázezer vállalkozó helyi adóelemzésébe.

Újdonság továbbá az anyakönyvek elektronikus formában történő vezetése is. A polgároknak tehát nem kell az állampolgársági bizonyítványt kikérniük, a nyilvántartás elérhető lesz az államigazgatásban és a helyi önkormányzatoknál dolgozó tisztviselők számára is. Az anyakönyvekről szóló törvény módosítása és kiegészítése előirányozza a nemzeti hovatartozásról szóló adat önkéntes bejegyzésének, valamint a nemváltás bejegyzésének lehetőségét is. Ez az opció szintén él január elsejétől.

A szolgáltatás a www.euprava.gov.rs oldalon érhető el.

elektronikus
vagyonadó
anyakönyv

Most

13:11

Elismerték Terzić munkáját

Húsz év alatt húsz érem - ezzel az eredménnyel érdemelte ki a Gyertyaszentelő-napi Érdemrendet Zoran Terzić, a szerb női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.
12:39, Frissítve: 12:44

Liszicsanszk orosz ellenőrzés alá került

Az ukrán erők elhagyták Liszicsanszkot, az ukrán hadsereg utolsó bástyáját Luhanszk régióban. Három ember vesztette életét a harkivi körzetben, amikor az orosz erők támadást intéztek Bezrukij település ellen. 131. napja tart a háború Ukrajnában.
12:38

Tompít a hőség vezetéskor

Készüljünk fel a kánikulára, ha útra kelünk! Előbb fáradunk, türelmetlenebbek lehetünk, koncentrációzavar léphet fel. Néhány jótanács a hosszú út előtt!

Népszerű