Ugrás a tartalomra
PannonRTV/Dragan Miljanić

Egyre több a környezettudatos vajdasági gyerek

2019.10.24
15:36
2020.04.21
12:02
Forrás
Pannon RTV
Ez a legnagyobb hozadéka a Tisztább és zöldebb iskolákért elnevezésű programnak.
Pannon RTV

Tavaly csaknem négy tonna, azaz mintegy 292 ezer darab konzervdobozt gyűjtöttek össze Vajdaság-szerte a Tisztább és zöldebb iskolákért elnevezésű programban résztvevő tanintézmények. A projekt idén ünnepli 10 éves jubileumát. A tartományi kormány illetékes titkárságai és a támogatók a 2018/2019-es tanévben 60 tanintézmény több mint 1300 diákját jutalmazták tanulmányi kirándulással.

Pannon RTV
PannonRTV/Dragan Miljanić

2009-ben a Tartományi Oktatási Titkárság, valamint a Környezetvédelmi Titkárság hívta életre a Tisztább és zöldebb iskolákért elnevezésű programot. Ennek célja, hogy a fiatalokban, a gyerekekben tudatosítsa a környezetvédelem fontosságát. Nem pénzeszközökre lehet pályázni, hanem különféle tanulmányutakkal jutalmazzák a legsikeresebb projektben résztvevőket.

PannonRTV/Dragan Miljanić

A Tisztább és zöldebb iskolákért program 2019/2020-as tanévre vonatkozó ismertetőjét szervezték meg az újvidéki Vojvodina Sport- és Üzletközpontban. Földünk csak egy van, amit meg kell őriznünk, így nem lehet elég korán elkezdeni a környezettudatos nevelést - hangzott el a bevezetőben. A programban ezért nemcsak a vajdasági iskolák, az iskoláskor előtti intézmények is részt vesznek. Az oromhegyesi óvoda gyerkőcei a kezdetektől fogva bekapcsolódtak az akcióba és szinte mindig nyertek is. Szeles Viktória, óvónő, oromhegyesi tagozat, Gyöngyszemeink I. E. I., Magyarkanizsa: „Évről évre a díjazottak között vagyunk, ezt el kell mondanom, és nagyon örülünk ennek. A Fruška Gorára szoktunk jönni kirándulni az óvodásainkkal.”

PannonRTV/Dragan Miljanić
PannonRTV/Dragan Miljanić

A csókai Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola is minden évben részt vesz a programban. Horváth Bábinszki Ildikó, biológiatanár, Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola, Csóka: „Nagyon fontosnak tartom, mert a jövő a tiszta környezetben van, és a gyerekek nagyon jó alapanyagok arra, hogy egészséges környezetet teremtsenek a közvetlen környezetükben, legyen ez az iskola, később ezt megteszik a saját környezetükben, és később talán az egész városunk, az egész tartományunk és az egész országunk szebb lehet.”

PannonRTV/Dragan Miljanić

Szakállas Zsolt tartományi oktatási altitkár kiemelte: a Tisztább és zöldebb iskolákért programban résztvevők mintegy egynegyede az oktatási intézmények magyar nyelvű tagozatairól érkezik. „Maga az iskola dönti el konkrétan, hogy milyen projektet valósít meg, ez elsősorban - természetesen - a környezetvédelemhez kötődik, fásítás, kreatív műhelymunkákat szervezhetnek, szelektív hulladékgyűjtési akciókat és hasonló tevékenységeket folytatnak le.”

Az elnyert tanulmányutakon kívül tavaly a projektben részt vevő 314 vajdasági diákot egyénileg is megjutalmazták.

környezettudatosság
gyerekek
Tisztább és zöldebb iskolákért a Vajdaságban
tartományi kormány
tartományi oktatási titkárság
Tartományi Környezetvédelmi Titkárság
tanulmányút
Vajdaság

Most

20:55

Újabb intenzív rakétatűz

Intenzív rakétatüzet zúdított a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet Izraelre szerda este - jelentette a 12-es kereskedelmi TV híradása. Előzőleg az izraeli légierő lerombolt egy sokemeletes épületet a Gázai övezetben.
20:53, Frissítve: 21:49

Autópálya épül Muzslya legrégebbi utcájában?

Nagy elégedetlenséget váltott ki Muzslyán a Belgrád-Nagybecskerek-Újvidék közötti leendő autópálya terve. A dokumentum szerint ugyanis néhány házat lebontanak a bánáti helyi közösség legrégibb utcájában, és kerteket is elvennének az építkezés miatt.
20:51, Frissítve: 20:59

Felújítják a kishegyesi Szűz Mária-szobrot

Sokakat meglep, még a helyieket is, hogy Kishegyes Nyugati temetőjében egy régi és hányattatott sorsú szobor található. Egykor a település büszkeségének számított a Szűz Mária-szobor, de évtizedekre eltűnt a köztudatból.

Népszerű

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.

Sakálok Királyhalom környékén

A vadászok szerint a helyzet azért is aggasztó, mert a falkákban támadó ragadozók egyre inkább megritkítják a nemes vadállományt.

Mikor nyithatnak a kishatárátkelők?

Folyamatosan melegen tartjuk a témát, rámutatunk a probléma megoldásának fontosságára, de ehhez átcsoportosításokra van szükség – emelte ki Pásztor István a Közügyek stábjának adott interjújában.