Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Egyre több migráns próbálkozik átjutni a hármashatárnál

2022.08.30
13:06
2022.08.30
16:33
Forrás
Pannon RTV
Egyre több migráns próbálkozik átjutni Magyarország, illetve Románia irányába az észak-bánáti Majdány és Rábé külterületén, a hármashatárnál.

A helyiek szerint a hívatlan vendégek ismét belakják az üresen álló házakat, és gondolni sem mernek arra, mi várhat rájuk majd a tél közeledtével. A helyi lakosság zöme már elköltözött a két településről, Majdányon és Rábén összesen alig 130-an maradtak.

A Rábé-Kübekháza határátkelőtől alig pár száz méterre nyugalom volt kedd délelőtt. A migránsok még pihentek. A magyar határkerítésen vagy újabban a román határ irányában az est leszálltával próbálnak átjutni.

A szerb-magyar-román hármashatár közvetlen közelében, Majdány és Rábé települések között található egy régi hangár, amelyet most migránsok népesítenek be. Legtöbbjük állítólag Szíriából és Irakból érkezett. Nagyjából ötvenen lehetnek, és ottjártunkkor éppen a román határ irányából jöttek visszafelé azok, akiknek nem sikerült átjutniuk a határon.

A helyiek ugyanakkor azt állítják, kétszáznál is több migráns táborozhat a hangárban és annak környékén. Vannak, akik a mezőn vernek sátrat.

„ Mindannyian Szíriából és Irakból érkeztünk. Arab emberek vagyunk.
- Hova mentek?
- Szeretnénk Németországba vagy Ausztriába eljutni. Vagy máshova.
- Miért?
- Mivel a mi országainkban túl rossz a helyzet. Nincs mit enni, nincs ivóvíz, meg háború van.
- Próbáltatok átjutni a magyar vagy a román határon?
- Igen, tegnap is, Románia felé. De erős a rendőri védelem. Visszaküldtek ide.”

A legtöbb illegális bevándorló már egy hónapja itt van. Elfogyott a pénzük, így szinte minden este megindulnak a határ felé, hátha egyszer sikerül átjutniuk. Többen viszont úgy döntöttek, elmennek a zombori befogadóközpontba, ahol ételt és szállást is kapnak, és majd később próbálkoznak az átjutással.

Szél-Pál Mihály Rábéról jött át feleségével az egyetlen majdányi kisboltba bevásárolni, ahova a migránsok is naponta betérnek.

„ Amarra kint a határban, hogy mennyi sátor van, azt nem lehet elképzelni. Sátrak a kanálisok mellett, ahol van hűvös, végig a sátor a sátort éri.
- Mi lesz, ha jön a tél? Tehát az elhagyott házakkal?
- Ettől félünk mi is. Ha jön a tél, akkor mi lesz. Már így is lopnak.”

Legutóbb a majdányi temetőben is sátrakat vertek a migránsok, és a ravatalozóház tövében is hálózsákokban és pokrócokon aludtak, a csapnál tisztálkodtak. Mostanra a hatóság emberei elküldték a temetőből a hívatlan látogatókat.

migráns
Majdány
Rábé
hármashatár

Most

15:20, Frissítve: 16:28

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.
13:43, Frissítve: 13:53

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.
13:21, Frissítve: 13:52

Július elsejétől drágul a cigaretta Szerbiában

Ez lesz a második áremelés idén és valószínűleg a szokásos 10 dinárral drágul majd. A drágulás oka a 2020 végén elfogadott jövedéki naptár, amely szerint 2025-ig minden január és július elején 1,5 dinárral emelik a cigaretta utáni külön jövedéki adót

Népszerű