Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Egyre több migráns reked meg Királyhalom külterületén

2022.11.17
12:41
2022.11.17
16:39
Forrás
Pannon RTV
Tele van az erdő migránsokkal a Királyhalom-Ásotthalom határátkelőhely közelében, a legtöbben a természetvédelmi területnek számító Szelevényi-erdőben bujkálnak.

Számuk napról napra nő, mivel a magyar határkerítés bővítési munkálatai folynak, így már négy-öt méteres létrákkal sem tudnak átjutni Magyarország területére. Az illegális bevándorlók ott rekednek az erdőben, illetve a helyiek elmondása szerint az üresen álló tanyákat keresik.

A Királyhalom-Ásotthalom kishatárforgalmi határátkelőhely közvetlen közelében, gyakorlatilag a gyümölcsösök és a magyar határkerítés közötti övezetben, a nádasokban, bozótosokban, erdős részekben több kisebb illegális migránstábor működik. Ezek mindegyikében 10-20-30 fős csoportok bujkálnak. Ezek a migránstáborok a magyar határkerítéstől mindössze száz méterre találhatóak.

Sátrak, szemétkupacok, eldobált konzervdobozok. Királyhalom külterületén az egyik kisebb határ menti migránstáborban jelenleg öten vannak: „Szíriából érkeztem, és Németországba tartok. Először dolgoznék, aztán szeretnék tanulni. Itt a nagybátyám is, ő pedig dolgozni szeretne. Tegnap megpróbáltunk átmenni a határon, de a magyar rendőrség visszaküldött minket.”

Egyre több migráns reked meg Királyhalom külterületén - mondta Katona Róbert. A Királyhalmi Helyi Közösség elnöke szerint nem tudnak átjutni a magasított magyar határkerítésen, de nem tágítanak: „Az a probléma ezekben az időszakokban, amikor már hidegebbre fordul az idő, hogy gyakorlatilag feltörik, elfoglalják a használaton kívüli tanyákat, és ez egyenértékű a lebontásával, hiszen mindent eltüzelnek, kezdve a tetőgerendától, a tetőcserepekről, ajtókat, ablakokat, és használhatatlanná válik az épület.”

Hulladékhegyek jelzik a természetvédelmi övezetnek számító Szelevényi-erdő bejáratától a migránsok útvonalát. Az erdő tele van húsz fős illegális migránstáborokkal, akik stábunkkal szóba sem akartak állni.

migráns
illegális bevándorló
Királyhalom
Katona Róbert

Most

15:34, Frissítve: 15:41

LeBron került az élre

LeBron James, a Los Angeles Lakers sztárja megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar rekordját, ezzel ő lett az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság történetének legeredményesebb játékosa.

Népszerű