Ugrás a tartalomra
műsor
Pannon Ürményi Frigyes

Együtt, testvérként

2018-03-27
17:01
2018-03-27
17:27
Forrás
Pannon RTV
Ez a címe annak a programnak, amelynek keretében a hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola és vajdasági testvériskolája, a zentai Emlékiskola kétéves közös projektet valósít meg.

Városuk történelmével és látványosságaival, valamint iskolájuk jellegzetességeivel ismertetik meg a zentai Emlékiskola tanulói és tanárai vendégeiket, a hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola tanulóit és tanárait a Te sem vagy más! című projekt nyitórendezvényén Zentán. Juhász Boglárka, tanuló, Emlékiskola, Zenta: „Azt tartottuk fontosnak, hogy bemutassuk Zentát a hódmezővásárhelyi gyerekeknek, hogy megismerjék a külhoni magyarságot, és azt, mi hogy élünk itt.”

A hódmezővásárhelyi diákok nagy lelkesedéssel érkeztek Zentára. Péter Bálint István, tanuló, Klauzál Gábor Általános Iskola, Hódmezővásárhely: „Én őszintén örülök ennek, hogy legalább egy éjszakát itt tölthetünk, hogy megismerkedhetünk a szokásaikkal, és azzal, mennyire ismerik Magyarországot.”

műsor

A Te sem vagy más! című projekt keretében a tanulók egymás mindennapjait és régióit is megismerhetik. Kiss Regő Bendegúz, tanuló, Klauzál Gábor Általános Iskola, Hódmezővásárhely: „Megtudhatom, hogy a Szerbiában élő magyar gyerekek hogyan élnek, mit játszanak, miben más az ő kultúrájuk, mint a miénk, és hogy milyen városokban élnek.”

A projekt két éven át tart, és hat különböző közös programot ölel fel, amelyeknek egyik része Vajdaság, másik része pedig Magyarország településein valósul meg. Barsi Anita, igazgatóhelyettes, Emlékiskola, Zenta: „Nagyon fontosnak tartom, hogy a játékos foglalkozásokon keresztül tulajdonképpen közösségformálás történik, és azt gondolom, hogy ez hosszú távon nagyon sokat számít.”

A hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskolában nagy hangsúlyt fektetnek a határon túli magyarság megismerésére. Miklós Anikó, intézményvezető, Klauzál Gábor Általános Iskola, Hódmezővásárhely: „Nagyon-nagyon fontos az, hogy a határon túli magyarság életét is megismertessük velük, hogy tudják azt, hogy nemcsak a határon belül élünk mi, magyarok, hanem a határon kívül is.”

A Te sem vagy más! című projekt keretében a következő találkozóra augusztus végén kerül sor a Balatonon.

Zenta
Hódmezővásárhely
projekt

Most

19:45, Frissítve: 21:18

Belgrád a gócpont

Belgrád a koronavírus-járvány fő gócpontja Szerbiában - mondta Dr. Predrag Kon a szerbiai RTV vendégeként.

Népszerű

Baleset Szabadkán

Közlekedési baleset történt ma délután Szabadkán. Várjuk az illetékesek részletesebb információit az esetről.